Linkovi

SAD: Pratimo tvrdnje o navodnim pogubljenjima ruskih ratnih zarobljenika


ARHIVA - Ruski zarobljenici izlaze iz ruskog vojnog aviona nakon puštanja na slobodu (Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service)
ARHIVA - Ruski zarobljenici izlaze iz ruskog vojnog aviona nakon puštanja na slobodu (Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service)

Američka izaslanica za ratne zločine Bet van Šak rekla je u ponedeljak da Sjedinjene Države prate tvrdnje o tome da su ukrajinske snage nasumice ubijale ruske zarobljenike i poručila da bi sve strane trebalo da snose posljedice ako su počinile zločine u konfliktu.

Rusko ministarstvo odbrane se prošlog petka pozvalo na video snimke sa društvenih mreža koji navodno prikazuju kako ukrajinski vojnici pogubljuju ruske ratne zarobljenike.

"Pomno to pratimo. Veoma je važno naglasiti da se zakoni o običajima ratovanja podjednako odnose na sve strane: i na državu agresora i na onu koja se brani, i to u jednakoj mjeri", rekla je američka ambasadorka za globalnu krivičnu pravdu Bet van Šak tokom telefonskog brifinga sa novinarima.

Takođe je naglasila da "sve strane u konfliktu moraju da poštuju međunarodno pravo ili da se suoče sa posljedicama".

Na snimku se navodno vidi kako ruski vojnici leže na zemlji nakon što su se izgleda predali. Zatim se čuje pucnjava iz automatske puške i na snimku se vidi oko 12 tijela, prenosi agencija Rojters.

Zamjenik ukrajinskog premijera, kako se prenosi, rekao je da će Ukrajina istražiti incident. Ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinets rekao je da se na snimku, po svemu sudeći, vidi "iscenirano zarobljavanje" gdje se ruske snage nisu istinski predale.

Rusija je optužena za brojne ratne zločine od početka invazije na Ukrajinu u februaru, između ostalog i za vođenje mreže takozvanih kampova za filtraciju, preko kojih se Ukrajinci sa okupiranih područja prebacuju u Rusiju. Moskva odbacuje optužbe i tvrdi da ih falsifikuju Kijev i zapadne zemlje.

Van Šak je rekla da je obim krivičnih djela koje su počinile ruske snage "ogroman" u poređenju sa optužbama protiv ukrajinskih trupa i primetila da dve strane različito reaguju na optužbe o zverstvima.

"Rusija neizbežno reaguje propagandom, demantovanjem i dezinformacijama, dok ukrajinske vlasti uglavnom priznaju kršenja, kritikuju ih i najavljuju istragu".

XS
SM
MD
LG