Linkovi

Kineski predsednik Ši: "Obojene revolucije" se moraju sprečiti


Chinese President Xi Jinping speaks at the Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit in Samarkand, Uzbekistan, Sept. 16, 2022. (Uzbekistan Presidential Press Service via AP)
Chinese President Xi Jinping speaks at the Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit in Samarkand, Uzbekistan, Sept. 16, 2022. (Uzbekistan Presidential Press Service via AP)

Kineski predsednik Ši Đinping izjavio je u petak da je sve ušao u novi, burni period i da partneri kao što su ruski predsednik Vladimir Putin i azijski lideri treba da spreče strane sile da podstiču takozvane "obojene revolucije".

Ši, koji je u prvoj poseti nekoj stranoj zemlji od početka 2020. godine, poručio je učesnicima samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u drevnom uzbekistanskom gradu Samarkandu da treba da podrže jedni druge u spečavanju stranog mešanja.

"Svet je ušao u novi period turbulentnih promena, moramo da uhvatimo korak sa vremenom, ojačamo solidarnost i saradnju i promovišemo izgradnju zajednice bliskih država unutar Šangajske organizacije za saradnju", rekao je Ši.

"Treba da podržavamo međusobne napore u zaštiti sigurnosnih i bezbednosnih interesa, da sprečavamo strane sile u organizovanju obojenih revolucija, i da se zajednički suprostavljamo mešanju u unutrašnje poslove drugih zemalja, pod bilo kojim izgovorom."

Ši je kritikovao "politiku blokova i nulte sume", što je aluzija na Sjedinjene Države, koje je Peking u prošlosti kritikovao da se oslanjaju na saveznike u reagovanju na spektakularni uspon Kine do statusa supersile.

Putin, ruski vrhovni lider od 1999. godine, više puta je istakao da Sjedinjene Države kuju planove o organizaciji takozvanih "obojenih revolucija", sličnih onima u kojima je smenjena vladajuća elita u zemljama kao što je Ukrajina.

Sjedinjene Države odbacuju te tvrdnje i kažu da one pokazuju "paranoidnu prirodu" Putinove Rusije.

Sukob u istočnoj Ukrajini počeo je 2014. godine, nakon što je proruski predsednik zbačen u revoluciji na Majdanu, a Rusija izvršila aneksiju Krima, dok su snage koje je podržavala Rusija počele da se bore protiv ukrajinske vojske.

Kineska stabilnošću opsednuta Komunitička partija, koja će u septembru verovatno poveriti Šiju treći predsednički mandat i učvrstiti njegovo mesto u istoriji kao najmoćnijeg lidera zemlje od vremena Mao Cetunga, u prošlosti je upozoravala na "obojene revolucije".

Putin i Ši

Ši i Putin su se prethodni put sastali licem u lice na otvaranju Zimskih olimpijskih igara, kada su proglasili partnerstvo "bez granica" i podržali se međusobno u pogledu napetih situacija u Ukrajini i Tajvanu, uz obećanje da će više sarađivati u suprostavljanju Zapadu.

Na sastanku u četvrtak, Putin je izjavio da razume da Ši ima pitanja i da je zabrinut zbog situacije u Ukrajini, ali je pohvalio kineskog lidera zbog, kako je rekao, "izbalansiranog" stava prema konfliktu.

Ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom u Samarkandu, 16. septembra 2022.
Ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom u Samarkandu, 16. septembra 2022.

Međutim, Ši nije pokazao nikakav znak da je njegova podrška Putinu oslabila. Kineski predsednik nije pomenuo rat u Ukrajini.

Ši se nije pojavio ne večeri kojoj je prisustvovalo 11 šefova država, u skladu sa kovid politikom njegove delegacije, izjavio je za agenciju Rojters izvor iz uzbekistanske vlade.

Putin je rekao da nove svetske sile neće prihvatiti pokušaje Zapada da im spolja nameće svoja pravila.

"Fudamentalne transformacije su se pojavile u svetskoj politici i ekonomiji i ti procesi su nepovratni", izjavio je Putin.

Na kraju samita u Samarkandu, ruski predsednik je uz osmeh umanjio ukrajinske uspehe na severoistoku zemlje, ali je upozorio da bi Rusija mogla da jače odgovori ako se nastavi pritisak na njene vojnike. "Moskvi se nigde ne žuri u Ukrajini", izjavio je, i rekao da su ciljevi nepromenjeni, a invaziju je opisao kao neophodan korak da se spreči, kako je rekao, "zapadna zavera" o raspadu Rusije.

Konkurencija Olimpijskim igrama?

Putin je istakao da Šangajska organizacija za saradnju, bezbednosni savez u kome su Rusija, Kina, Indija, Pakistan i četiri bivše sovjetske republike iz centralne Azije, čine polovinu svetske populacije i četvrtinu svetskog bruto nacionalnog proizvoda.

Za Iran, koji treba da bude primljen u članstvo, SCO je potencijalni anti-američki klub: iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je da to telo mora da pronađe načine da osujeti "drakonske" američke sankcije.

Indijski premijer Narendra Modi i ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraju na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu, 16. septembra 2022.
Indijski premijer Narendra Modi i ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraju na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu, 16. septembra 2022.

Lideri su razgovarali o širokom spektru tema.

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je lidere da pronađu rešenja za krizu u lancu snabdevanja, dok je pakistanski premijer Šebaz Šarif dugo govorio o razornim poplavama i klimatskim promenama.

Dok su lideri Kirgistana i Tadžikistana slušali Putina i Šija, smrtonosni granični spor brzo je eskalirao u smeru pravog rata, ali je onda konačno dogovoreno primirje.

Putin je čak predložio da grupa razmisli o organizovanju sopstvenog velikog sportskog takmičenja...

Njegov saveznik, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je predložio da bi datumi održavanja trebalo da se podudaraju sa Letnjim olimpijskim igrama u Parizu 2024, i Zimskim olimpijskim igrama u Milanu i Kortini 2026.

XS
SM
MD
LG