Linkovi

Putin: Rat u Ukrajini će ojačati Rusiju


Russian President Vladimir Putin attends a plenary session of the Eastern Economic Forum in Vladivostok
Russian President Vladimir Putin attends a plenary session of the Eastern Economic Forum in Vladivostok

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da njegova zemlja nije izgubila ništa zbog vojne operacije u Ukrajini i da je ojačan suverenitet Rusije.

Putin je na ekonomskom forumu u Vladivostoku poručio da su svi potezi Rusije "usmereni na to da se pomogne narodu u Donbasu".

"To će na kraju dovesti do jačanja naše zemlje iznutra i njene spoljne politike", ocenio je ruski lider.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu krajem februara, a nakon što je bila primorana da odustane od napada na Kijev, usredsredila se na region Donbas u istočnoj Ukrajini gde se proruski borci i ukrajinske snage sukobljavaju od 2014. godine.

Putin je takođe kritikovao sporazam, postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, o nastavku izvoza žitarica iz Ukrajine u svetlu globalne krize u snabdevanju hranom, i ustvrdio da žito ne ide u najsiromašnije zemlje.

Zajednički koordinacioni centar, koji nadzire primenu sporazuma, saopštio je da je do utorka više od 2,2 tone žita i drugih prehrambenih proizvoda napustilo ukrajinske luke na oko 100 brodova. Među destinacijama su Italija, Turska, Iran, Kina, Rumunija, Džibuti, Nemačka i Liban.

Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je agenciji Rojters da su ruske izjave o sporazumu "neočekivane" i "neosnovane".

Dok Evropska unija predlaže ograničenje cena ruskog gasa, da bi pokušala da suzbije energetsku krizu, Putin je zapretio da će zaustaviti isporuku svih zaliha ako se EU odluči na taj potez.

"Nećemo ispoštovati ugovore. Nećemo isporučivati ništa ako je to suprotno našim interesima. Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj, ložno ulje - ništa" upozorio je Putin.

Evropa obično iz Rusije uvozi oko 40 odsto zaliha gasa i 30 odsto nafte.

U međuvremenu, britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je tokom prethodna 24 sata bilo žestokih borbi u Donbasu, u severnoj Ukrajini blizu Harkova i u južnoj oblasti Herson.

"Više pretnji širom 500 kilometara teritorije test su sposobnosti Rusije da koordiniše operacije i raspodeli resurse. Na početku rata, neuspeh Rusije da to uradi bio je jedan od razloga loših vojnih rezultata", navedeno je iz ministarstva.

XS
SM
MD
LG