Linkovi

SAD: Rusija kupuje oružje iz Severne Koreje za rat u Ukrajini


ARHIVA - Severnokorejski lider Kim Džong Un sa vojnim zvaničnicima (Foto: KCNA)
ARHIVA - Severnokorejski lider Kim Džong Un sa vojnim zvaničnicima (Foto: KCNA)

Rusko Ministarstvo odbrane je u procesu kupovine miliona raketa i artiljerijskih granata iz Severne Koreje za rat u Ukrajini, pokazuju novi američki obaveštajni podaci.

Neimenovani američki zvaničnik, koji se obratio novinarima pod uslovom da ostane anoniman, rekao je u ponedeljak da činjenica da se Rusija okreće izolovanoj Severnoj Koreji pokazuje "da ruska vojska i dalje ima problema asa velikim nestašicama zaliha u Ukrajini, delom i zbog ograničenja izvoza i sankcija", prenosi agencija Asošijeted pres.

Američki obaveštajni zvaničnici veruju da bi Rusi u budućnosti mogli da kupe dodatnu severnokorejsku vojnu opremu. Detalje izveštaja američkih obaveštajnih službi prvo je preneo dnevnik Njujork tajms.

Neimenovani zvaničnik nije precizirao koliko oružja Rusija planira da kupi iz Severne Koreje.

Bajdenova administracija prethodno je potvrdila da je ruska vojska u avgustu dobila isporuku iranskih dronova za upotrebu na ratištu u Ukrajini. Iz Bele kuće je prošle nedelje saopšteno da se Rusija suočava sa tehničkim problemima kada je reč o dronovima koje je kupila u Teheranu.

Severna Koreja pokušava da ojača odnose sa Rusijom, optužuje Sjedinjene Države za krizu u Ukrajini i odbacuje "hegemonističku politiku" Zapada, koju koristi kao opravdanje za rusku vojnu akciju u Ukrajini.

Severnokorejci su takođe nagovestili da su zainteresovani da pošalju građevinske radnike da pomognu da se obnove teritorije na istoku Ukrajine, koje su pod ruskom okupacijom.

Severnokorejski ambasador u Moskvi nedavno se sastao sa izaslanicima dve separatističke teritorije u Donbasu i izrazio optimizam u pogledu saradnje "u oblasti radničke migracije", pozivajući se na ublažavanje kontrola na granicama njegove zemlje uvedenih zbog pandemije koronavirusa. U julu, Severna Koreja je postala jedina država, pored Rusije i Sirije, koja je priznala nezavisnost Donjecka i Luganska.

Izvoz severnokorejskog oružja u Rusiju bio bi kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija kojima se Pjongjangu zabranjuje da izvozi ili uvozi oružje iz drugih zemalja. Moguće slanje radnika na okupirane teritorije u Ukrajini takođe bi bilo kršenje rezolucije svetske organizacije kojom se od svih zemalja članica zahtevalo da do 2019. godine vrate sve severnokorejske radnike u njihovu domovinu.

Bilo je sumnji da Kina i Rusije ne primenjuju u potpunosti sankcije UN protiv Severne Koreje, što komplikuje napore Amerike da spreči Pjongjang da razvija nukleano oružje.Severna Koreja je ove godine ispalila više od 30 balističkih raketa. uključujući i prvu probu interkontinentalne rakete od 2017- godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider su nedavno razmenili pisma u kojima su pozvali na "sveobuhvatnu" i "stratešku i taktičku" saradnju dve zemlje. Moskva je takođe osudila ponovo održavanje zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje, koje Severna Koreja smatra provokacijom.

Moskva i Peking su takođe tražili ublažavanje sankcija UN koje su Severnoj Koreji uvedene zbog nuklearnih i raketnih testova. U maju, Rusija i Kina su uložile veto na rezoluciju SAD da se uvedu nove ekonomske sankcije Pjongjangu zbog raketnih testova ove godine.

XS
SM
MD
LG