Linkovi

Putin: Razumem da je Kina "zabrinuta" zbog krize u Ukrajini


Kineski predsednik Ši Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin na marginama samita u Samarkandu u Uzbekistanu, 15. septembra 2022.
Kineski predsednik Ši Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin na marginama samita u Samarkandu u Uzbekistanu, 15. septembra 2022.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da razume da Kina ima "pitanja i zabrinutosti" u pogledu ruskih vojnih akcija u Ukrajini, posle razgovora sa kineskim liderom Ši Đinpingom u Uzbekistanu.

Kina je javno zauzela neutralan stav prema ruskoj invaziji, koja traje već sedam meseci, iako je Ši izjavio da je jedan od kineskih ključnih spoljnopolitičkih principa da zemlje treba da poštuju tuđe granice.

U televizijskom obraćanju na početku njihovih razgovora u Samarkandu, Putin je rekao Šiju "visoko cenimo izbalansiranu poziciju naših kineskih prijatelja u pogledu ukrajinske krize. Razumemo pitanja i zabrinutost i na današnjem sastanku ćemo, naravno, detaljno razjasniti sve to."

Proteklih dana, Ukrajina je uspela da povrati velike delove teritorije u severoistočnom regionu koje je Rusija zauzela u ranim danima rata, koji Moskva i dalje naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Putin je takođe kritikovao, kako kaže, "unipolarni" svet pod američkom dominacijom, dok Rusiju i Kinu vidi kao saveznike koji se suprostavljaju tome.

“Zajednički se zalažemo za formiranje pravednog, demokratskog i multipolarnog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi Ujedinjenih nacija, a ne nekim pravilima koje je neko smislio i pokušava da nametne drugima a da i ne objašnjava o čemu je reč", izjavio je Putin.

“Generalno, moram reći da su pokušaji da se stvori unipolarni svet nedavno poprimili veoma ružan oblik i apsolutno su neprihvatljivi za veliku većinu država na planeti", takođe je izjavio.

Peking nije odmah objavio komentar o razgovorima, ali se prema transkriptu uvodnih komentara koje je objavio Ši navodi: "Spremni smo da, zajedno sa ruskim kolegama, pružimo primer odgovorne svetske sile i da igramo vodeću ulogu u tome da se svet koji se tako ubrzano menja stavi na put održivog i pozitivnog razvoja."

Transkript nije uključivao bilo kakve komentare Šija o Ukrajini ili NATO-u, zapadnom vojnom savezu koji je poslao milijarde dolara Ukrajini u oružju da bi joj pomogao da se suprotstavi ruskoj invaziji.

Jun Sun, direktorka programa za Kinu u Stimpson centru, tink-tenku za globalna pitanja u Vašingtonu, izjavila je za servis Glasa Amerike na mandarinskom jeziku:

Sastanak Šangajske organizacije za saradanju u Samarkandu u Uzbekistanu, 15. septembra 2022.
Sastanak Šangajske organizacije za saradanju u Samarkandu u Uzbekistanu, 15. septembra 2022.

"Kina ne želi da podrži ruski rat u Ukrajini. To se neće promeniti. Ali kinesko-ruski odnosi su mnogo širi od samo rata u Ukrajini i Kina će negovati te odnose".

Dejvid Saks, saradnik Saveta za spoljnopolitičke odnose, rekao je za Glas Amerike da je Putinovo priznanje o kineskim "pitanjima i zabrinutostima" o invaziji na Ukrajinu "donekle iznenađujuće jer pokazuje određenu distancu između Rusije i Kine i pokazuje da je Kina potencijalno privatno iznela određene zabrinutosti o ruskom ponašanju u Ukrajini.

Putin i Ši održali su razgovore na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, bezbednosnog saveza koji obuhvata Kinu, Rusiju, Indiju, Pakistan i joše četiir centralnoazijske zemlje.

Putin se u četvrtak takođe sastao sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, čija zemlja planira da se pridruži Šangajskoj organizaciji za saradnju. Raisi kaže da Moskva i Teheran završavaju rad na velikom sporazumu koji bi mogao da njihove odnose dovede na "strateški nivo."

U izveštaju je korišćen i materijal agencije Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG