Linkovi

Spejseks poslao drugu posadu u svemir


Lansiranje rakere Falkon 9 kompanije Spejseks sa kapsulom Kru Dragon iz Svemirskog centra Kenedi, u Kejp Kanaveralu, na Floridi, 15. novembar 2020. (Foto: Rojters/Joe Skipper)
Lansiranje rakere Falkon 9 kompanije Spejseks sa kapsulom Kru Dragon iz Svemirskog centra Kenedi, u Kejp Kanaveralu, na Floridi, 15. novembar 2020. (Foto: Rojters/Joe Skipper)

Spejseks, kompanija preduzetnika Ilona Maska, poslala je četvoro astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, što je prva misija NASA-e u okviru koje je puna posada poslata u orbitu u letelici u privatnom vlasništvu.

Raketa Spejseksa Falkon 9 sa kapsulom Kru Dragon lansirana je u 7:27 uveče po istočnoameričkom vremenu iz Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu na Floridi.

Let do svemirske stanice, koja orbitira oko 400 kilometara iznad zemlje, trajaće 27 sati. Provobitno je trebalo da počne u subotu, ali je odložen zbog snažnog vetra izazvanog tropskom olujom Eta.

Lansiranju je prisustvovao potpredsednik Majk Pens koji je prethodno rekao da je pod predsednikom Donaldom Trampom, Amerika "potvrdila rešenost da bude lider u istraživanju svemira".

Čestitke je uputio i novoizabrani predsednik Džo Bajden koji je rekao da lansiranje "svedoči o moći nauke".

NASA je let nazvala svojom prvom "operativnom" misijom za raketni i sistem prevoza posade, koja je planirana 10 godina. Označila je novo doba komercijalno proizvedenih svemirskih letelica - u privatnom vlasništvu - za slanje Amerikanaca u orbitu.

Na probnom letu kapsule Spejseksa u avgustu, do Međunarodne svemirske stanice, bila su samo dva astronauta. To je bilo prvo lansiranje astronauta sa američkog tla posle devet godina. Američki astronauti su prethodno u svemir išli u ruskoj letelici Sojuz.

U nedelju su ka svemirskoj stanici poleteli komandat Majk Hopkins i dvoje njegovih kolega iz NASA-e, pilot misije Viktor Glover i fizičarka Šenon Volker. Pridružio im se i japanski astronaut Soiči Noguči kojem je to treći put u svemir.

Mask, vlasnik Spejseksa, nije pratio lansiranje iz kontrolnog centra, saopštili su zvaničnici NASA-e. Mask je u subotu saopštio da "verovatno" ima blaži slučaj zaraze Kovidom 19.

Spejseks i NASA utvrdili su da Mask nije bio u kontaktu sa ljudima koji su komunicirali sa astronautima.

"Naši astronauti su nedeljama bili u karantinu i ne bi trebalo da su bili u kontaktu sa drugim ljudima", rekao je administrator NASA Džim Brajdenstin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG