Linkovi

Ambasador Berns: SAD da izvrše pritisak na Kinu zbog porekla kovida


Obezbeđenje ispred Virološkog instituta Vuhan tokom posete tima Svetske zdravstvene organizacije, Vuhan, provincija Hubei, Kina, 3. februar 2021. (Foto: Reuters/Thomas Peter)
Obezbeđenje ispred Virološkog instituta Vuhan tokom posete tima Svetske zdravstvene organizacije, Vuhan, provincija Hubei, Kina, 3. februar 2021. (Foto: Reuters/Thomas Peter)

Ambasador Sjedinjenih Država u Kini Nikolas Berns izjavio je u ponedeljak da Vašington mora da izvrši pritisak na Peking da bi bio iskreniji o poreklu pandemije kovida 19.

U obraćanju putem video linka na skupu američke Privredne komore, Berns je naglasio da će Sjedinjene Države takođe morati da izvrše pritisak na Kinu da preuzme aktivniju ulogu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) ako želi da ojača zdravstvenu agenciju UN.

"I naravno, da budu mnogo iskreniji u vezi sa onim što se desilo pre tri godine u Vuhanu, kada ja reč o poreklu krize kovida 19", rekao je Berns, misleći na grad u centralnoj Kini gde su prvi slučajevi zaraze kod ljudi prijavljeni u decembru 2019. godine.

Berns se obratio nakon što je dnevnik Vol strit žurnal u nedelju objavio da je američki sekretarijat za energetiku zaključio da je pandemija verovatno nastala nakon što je virus procureo iz kineske laboratorije, što je procena koju Peking poriče.

Sekretarijat za energetiku izneo je taj zaključak, koji je donet sa "malim uverenjem", u poverljivom obaveštajnom izveštaju koji je nedavno dostavljen Beloj kući i ključnim članovima Kongresa, naveo je list, citirajući osobe koji su pročitale izveštaj.

Sekretarijat za energetiku nije odgovorio na zahtev za komentar. Savetnik predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je u nedelju da postoje "raznovrsna mišljenja u obaveštajnoj zajednici" o poreklu pandemije.

"Neki od njih su rekli da jednostavno nemaju dovoljno informacija", rekao je Saliven za mrežu Si En En. Četiri druge američke agencije, zajedno sa nacionalnom obaveštajnom komisijom, još uvek procenjuju da je Kovid 19 verovatno rezultat prirodnog prenosa, dok su dve neodlučne, naveo je Vol Strit Žurnal.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u ponedeljak je takođe rekao da u američkoj vladi nema definitivnog zaključka i konsenzusa o poreklu pandemije kovida.

Na pitanje da prokomentariše navode Vol strit žurnala, koje su potvrdili i drugi američki mediji, kinesko Ministarstvo inostranih poslova se osvrnulo na izveštaj SZO-a iz Kine koji ukazuje na prirodno poreklo pandemije, verovatno od slepih miševa, a ne curenja virusa iz laboratorije.

"Određene strane treba da prestanu da ponavljaju narativ o curenju iz laboratorije, da prestanu da kleveću Kinu i da prestanu da politizuju pitanje praćenja izvora", izjavio je portparol ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning.

XS
SM
MD
LG