Linkovi

Nedostatak informacija o širenju kovida u Kini izaziva globalnu zabrinutost


Pacijent oboleo od Kovida 19 na krevetu u Tianjin Nankai bolnici u Tianjinu, 28. decembar 2022. (Foto: AFP/Noel Celis)
Pacijent oboleo od Kovida 19 na krevetu u Tianjin Nankai bolnici u Tianjinu, 28. decembar 2022. (Foto: AFP/Noel Celis)

Odluke nekoliko zemalja da uvedu obavezne testove na kovid 19 za putnike koji dolaze iz Kine, odražavaju globalnu zabrinutost da bi nove varijante mogle da se pojave tokom trenutnog naglog širenja broja zaraženih u toj zemlji, a da vlada u Pekingu možda neće dovoljno brzo informisati ostatak sveta.

Do sada nije bilo izveštaja o novim varijantama, ali Kina je optužena da ne objavljuje informacije o virusu od kada se prvi put pojavio u zemlji krajem 2019. godine. Strahuje se da možda ni sada ne razmenjuje podatke o eventualnoj pojavi novih sojeva koji bi mogli da izazovu žarišta zaraze negde drugde.

Sjedinjene Države, Japan, Indija, Južna Koreja, Tajvan i Italija su najavili obavezno testiranje putnika iz Kine. Sjedinjene Države kao razlog navode i porast infekcija i ističu nedostatak informacija, uključujući genomsko sekvenciranje virusa u zemlji.

Vlasti na Tajvanu i u Japanu su izrazile sličnu zabrinutost.

"Trenutno pandemija u Kini nije transparentna“, izjavio je Vang Pi Šeng, šef Tajvanskog epidemijskog komandnog centra. „Imamo vrlo ograničena saznanja o njihovim informacijama, a to nije baš precizno."

Ostrvo će početi da testira sve koji dolaze iz Kine 1. januara, uoči očekivanog povratka oko 30,000 Tajvanaca posle proslave Lunarne nove godine, kasnije ovog meseca. Nova japanska pravila, koja ograničavaju letove iz Kine, Hong Konga i Makaa na određene aerodrome od petka, već remete planove za odmor.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Vang Venbin istakao je u četvrtak da mnoge zemlje nisu promenile svoju politiku prema putnicima iz Kine i rekao da bi bilo kakve mere trebalo da tretiraju ljude iz svih zemalja podjednako.

Svaka nova infekcija otvara mogućnost da koronavirus mutira. Naučnici ne mogu da kažu da li to znači da će talas zaraza u Kini dovesti do širenja nove mutacije u svetu – ali su zabrinuti da bi to moglo da se dogodi.

Kineski zdravstveni zvaničnici kažu da je trenutni rast broja zaraženih podstaknut varijantama omikrona koje su takođe otkrivene na drugim mestima, i da je uspostavljen sistem nadzora da bi se identifikovale sve potencijalno zabrinjavajuće nove verzije virusa. Vu Žunjou, glavni epidemiolog Kineskog centra za kontrolu bolesti, izjavio je u četvrtak da je Kina uvek izveštavala o virusnim sojevima koje je otkrila, na vreme.

"Ništa ne držimo u tajnosti", rekao je. " Sva saznanja su razmenjena sa svetom."

Portparol ministarstva za zdravlje Nemačke, Sebastijan Gelde izjavio je da vlasti te zemlje "nemaju naznake da se u Kini razvila opasnija varijanta", ali da prate situaciju. Evropska unija takođe procenjuje situaciju, iako je njena izvršna vlast primetila da u Kini prevladava varijanta koja je već aktivna u Evropi.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da tom telu treba više informacija o ozbiljnosti širenja zaraze u Kini, posebno o hospitalizaciji i prijemu na intenzivnu negu, "kako bi se napravila sveobuhvatna procena rizika situacije na terenu."

Kina je ranije ovog meseca ukinula mnoga od svojih oštrih pandemijskih ograničenja, što je dovelo do brzog širenja virusa u zemlji, u kojoj je od izbijanja epidemije u Vuhanu bio relativno mali broj infekcija. Brzo širenje infekcije dovelo je do nedostatka lekova za prehladu, dugih redova u ambulantama, i odbijanja hitnih službi da prime pacijente zbog nedostatka bolničkih kreveta. Broj kremacija je višestruko povećan, uz zahtev preopterećenih pogrebnih službi u jednom gradu da porodice odlože sahrane za sledeći mesec.

Kineski državni mediji nisu obavestili o posledicama talasa zaraze, a vladini zvaničnici optužuju zapadne medije za preterivanje o situaciji.

Globalna zabrinutost i nezadovoljstvo direktan su rezultat iznenadne odluke vladajuće Komunističke partije da odustane od jedne od najstrožijih antivirusnih politika na svetu, rekao je Majls Ju, direktor Kineskog centra u konzervativnom institutu Hadson u Vašingtonu.

"Ne možete da sprovodite ludilo zaključavanja "nultog Kovida" tako dugo vremena, a onda iznenada oslobodite mnoštvo zaraženih iz Kine u svet“, rizikujući izbijanje žarišta na drugim mestima, istakao je Ju putem imejla.

Doktor Dejvid Daudi, ekspert za zarazne bolesti u školi javnog zdravlja Blumberg, univerziteta Džons Hopkins, rekao je da potez SAD-a da uvede obavezne testove možda ima više veze sa povećanjem pritiska na Kinu da saopšti više informacija, nego da spreči novu varijantu da uđe u zemlju.

Kina je ranije bila optužena za prikrivanje situacije u zemlji. Istraga agencije AP otkrila je da je vlada Kine kasnila sa objavljivanjem genetskih informacija o virusu. Vlada je takođe strogo kontrolisala širenje podataka o kineskom istraživanju virusa, što je ometalo saradnju sa međunarodnim naučnicima.

Istraživanje izvora zaraze je takođe blokirano. Ekspertska grupa Svetske zdravstvene organizacije saopštila je u izveštaju ove godine da nedostaju "ključni podaci" o početku pandemije i pozvala na dublju istragu.

XS
SM
MD
LG