Linkovi

SAD uvode obavezne testove na kovid za putnike iz Kine


Putnici čekaju da se ukrcaju u autobuse i odu u karantinske hotele i objekte sa aerodroma Guangžou Bajun u južnoj Kini. 25. decembar 2022. (Foto: AP/Emily Wang Fujiyama)
Putnici čekaju da se ukrcaju u autobuse i odu u karantinske hotele i objekte sa aerodroma Guangžou Bajun u južnoj Kini. 25. decembar 2022. (Foto: AP/Emily Wang Fujiyama)

Sjedinjene Države uvešće obavezne testove na kovid 19 za putnike iz Kine, najavili su u sredu američki zdravstveni zvaničnici. Amerika se time pridružila Indiji, Italiji, Japanu i Tajvanu u uvođenju novih mera nakon što je Peking odlučio da ukine politiku nulte tolerancije na koronavirus.

Zvaničnici su novinarima rekli da će od 5. januara, svi avio putnici stariji od dve godine morati da pokažu negativan test urađen najviše dva dana pred odlazak iz Kine, Hong Konga i Makaa.

Putinici koji su bili pozitivni na testu više od 10 dana pred let mogu da pokažu dokumentaciju o oporavku, naveli su zvaničnici. Kao razlog za promenu politike naveli su nedostatak informacija o varijantama koronavirusa i strahovanje da bi povećani broj zaraženih u Kini moga da rezultira pojavom novih sojeva.

Američki zvaničnici su ranije ove nedelje naveli da razmatraju nove restrikcije za putnike iz Kine i kao razlog naveli "nedostatak transparentnih podataka" iz te zemlje.

Japan je prethodno saopštio da će zahtevati negativan kovid test za putnike iz Kine. Malezija je uvela dodatne mere za praćenje i nadzor. Italija, prva evropska zemlja koja je bila teško pogođena kovidom u februaru 2020. godine, u sredu je naložila obavezno testiranje svih putnika iz Kine.

"Ta mera je ključna da bi se osiguralo praćenje i registrovanje mogućih varijanti virusa i zaštitilo stanovništvo", rekao je italijianski ministar zdravlja Oracio Skilaći.

Ministar nije precizirao koje mere će biti uvedene putnicima koji budu pozitivni na testu, ali su lokalni zdravstveni zvaničnici u Lombardiji i Laciju rekli da će morati da idu u karantin.

"Neke bolnice i pogrebna preduzeća u Kini su preplavljeni jer se virus širi uglavnom nekontrolisano u zemlji sa 1,4 milijarde stanovnikas.

Međutim, zvanična statistika pokazuje samo jedan smrtni slučaj od kovida tokom sedam dana zaključno sa ponedeljkom, što izaziva sumnje među medicinskim ekspertima i stanovnicima u vezi sa podacima vlade. Brojke se ne slažu sa iskustvom mnogo manje naseljenih zemalja posle njihovog ponovnog otvaranja.

Kina je u ponedeljak saopštila da će od 8. januara prestati da zahteva od putnika da idu u karantin, što je veliki korak ka ublažavanju ograničenja na njenim granicama, koje su uglavnom zatvorene od 2020. godine.

Peking je najavio i da će da nastavi da izdaje pasoše za turizam, što bi moglo da dovede do toga da veliki broj kineskih turista otputuje u druge azijske zemlje ili u Evropu tokom lunarne Nove godine, koja počinje 22. januara i obično je najprometnija putnička sezona.

Međutim, postoji opasnost da bi kineski turisti mogli da šire kovid 19 imajući u vidu nagli porast broja slučajeva u Kini, prenosi agencija Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG