Linkovi

Kina odbacuje zahteve za testiranje na Kovid 19 za kineske putnike


Arhiva - Putnica gura kolica za prtljag na međunarodnom aerodromu Čengdu Šuangliju usred talasa infekcija Kovida 19, u Čengduu, pokrajina Sečuan, Kina, 30. decembra 2022.
Arhiva - Putnica gura kolica za prtljag na međunarodnom aerodromu Čengdu Šuangliju usred talasa infekcija Kovida 19, u Čengduu, pokrajina Sečuan, Kina, 30. decembra 2022.

Kina se u utorak usprotivila novim zahtevima za testiranje na Kovid 19 za kineske putnike koje su postavile brojne zemlje, rekavši da mere "nemaju naučnu osnovu".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je novinarima na brifingu da bi Kina mogla da uvede "kontramere zasnovane na principu reciprociteta".

Kina je zabeležila porast zaraze Kovida 19, dok je druge vlade krive što nije bila transparentna u vezi sa svojim podacima o infekcijama.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su prošle nedelje da će putnici iz Kine morati da dostave negativan test na Kovid 19 ili dokaz o oporavku pre nego što im bude dozvoljeno da se ukrcaju. U saopštenju CDC-a navodi se "nedostatak adekvatnih i transparentnih podataka o epidemiološkim i virusnim genomskim sekvencama o kojima se izveštava" iz Kine.

"Ovi podaci su kritični za efikasno praćenje porasta slučajeva i smanjenje šanse za ulazak nove varijante zabrinutosti", saopštio je CDC.

Britanija, Francuska, Kanada, Južna Koreja, Španija i Katar spadaju u grupu zemalja koje su najavile slične uslove testiranja za kineske putnike.

Zvaničnici Evropske unije trebalo bi da se sastanu u sredu kako bi razgovarali o koordinisanom pristupu kineskoj politici protiv Kovida 19.

U izveštaju su korišćene neke informacije Agencije Frans pres i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG