Linkovi

Kraken, podvarijanta koronavirusa, stigao u Srbiju, nema mesta panici


ARHIVA - Zaposleni u laboratoriji za analizu uzoraka na kovid 19 "Vatreno oko"
ARHIVA - Zaposleni u laboratoriji za analizu uzoraka na kovid 19 "Vatreno oko"

U Srbiji je potvrđeno prisustvo krakena, podvarijante omikron koronavirusa, koji je u ekspanziji u celom svetu, a epidemiološkinja Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević rekla je u petak da nema razloga za paniku, kao i da je to nova podvarijanta, a ne novi virus.

"Ovo je nova podvarijanta, to nije novi virus. Nastao je mutacijom, a tih mutacija će biti sigurna sam i u narednom periodu", rekla je Mioljević za RTS, prenosi FoNet.

Ona je navela da nema razloga za preveliku brigu i paniku, podsetivši da je kraken prvi put registrovan u Americi krajem oktobra i novembra.

"Tamo je doveo do povećanja broja obolelih i hospitalizovanih, ali bez povećanog broja pacijenata koji su imali tešku kliničku sliku. Neki lekari su taj povećan broj povezivali i sa praznicima koji su tada bili", dodala je Vesna Mioljević.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je to do sada najprenosivija varijanta virusa.

Vesna Mioljević je istakla da se na osnovu znakova i simptoma infekcije ne može reći o kojem se virusu radi.

"Pored virusa koji izaziva Kovid, imamo povećan broj i drugih respiratornih infekcija - virusa gripa, adeno virusa, respiratornih sincicijalnih virusa", kazala je Mioljević.

Ukazala je i da među decom ima povećan broj onih koji imaju varičele, kao i da je u Srbiji registrovana epidemija morbila.

U Srbiji cirkuliše mnogo virusa koji izazivaju u početku simptome na respiratornom traktu, "tako da je teško razlikovati ih osim naravno testiranjem", kaže Mioljević.

Na pitanje šta daje težu kliničku sliku kovid ili grip, ona naglašava da svaki virus može da izazove tešku kliničku sliku kod onih sa oslabljenim imunitetom, kao i kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima srca, pluća i bubrega i kod starijih osoba.

XS
SM
MD
LG