Linkovi

FDA predlaže jednu dozu vakcine protiv kovida godišnje


ARHIVA - Mladi Amerikanac prima buster vakcinu farmaceutskih kompanija Fajzer i Bajontek
ARHIVA - Mladi Amerikanac prima buster vakcinu farmaceutskih kompanija Fajzer i Bajontek

Uprava za hranu i lekove (FDA), agencija za regulativu u domenu zdravstva, u ponedeljak je predložila da se zdravim, odraslim Amerikancima preporuči da godišnje primaju jednu dozu najnovije vakcine protiv kovida 19, kao što se radi u zaštiti od gripa. Cilj je da se pojednostavi američka strategija vakcinacije protiv kovida 19.

Uprava za hranu i lekove takođe je zatražila od komisije spoljnih savetnika da razmotri upotrebu dve vakcine godišnje kod neke dece mlađih uzrasta, starijih Amerikanaca i osoba sa ugroženim imunitetom.

Regulatorna agencija predložila je rutinsku selekciju sojeva virusa prilikom modifikacija vakcine, slično načinu na koji se soj na osnovu kojeg se pravi vakcina protiv gripa menja svake godine.

FDA se nada da će godišnja imunizacija dovesti do jednostavnije raspodele vakcina i manje grešaka u davanju vakcina, što bi dovelo do veće stope pokrivenosti stanovništva.

Bajdenova administracija takođe planira da se svake jeseni sprovodi kampanja za primanje dodatnih, odnosno "buster" vakcina protiv kovida 19.

U ovom trenutku, većina ljudi u Sjedinjenim Državama prvo mora da dobije dve doze originalne vakcine, u razmaku od tri do četiri nedelje u zavisnosti od vakcine, a nekoliko meseci kasnije i buster dozu.

Fajzerova primarna doza vakcine za decu i odrasle uključuje tri injekcije, pri čemu je treća bivalentna vakcina koja se dobija oko dva meseca kasnije.

Ako komisija glasa za predlog, bivalentne vakcine kompanija "Fajzer" i "Moderna", koje pružaju zaštitu od omikrona i originalnih sojeva virusa, koristile bi se za sve doze vakcina protiv kovida, a ne samo kao busteri.

XS
SM
MD
LG