Linkovi

Posle tri godine Kina ukida kovid karantin pri ulasku u zemlju


Aerodrom u Pekingu, arhiva
Aerodrom u Pekingu, arhiva

PEKING - Građani u Kini su požurili da rezervišu letove u inostranstvo nakon što je zvanični Peking saopštio da ukida obavezni kovid karantin pri ulasku u zemlju, posle skoro tri godine primene stroge mere. Kina je saopštila da od 8. januara putnici više neće morati da budu u karantinu po dolasku.

U toj zemlji vlast je nakon protesta građana popustila stroge kovid mere, poput zatvaranja celih stambenih kvartova, a broj obolelih od kovida je od tada skočio. Vlasti su priznale da je epidemiju „nemoguće“ pratiti.

Peking je takođe snizio kriterijume po kojima se računaju smrtni slučajevi od kovida što bi, prema rečima stručnjaka, smanjilo broj smrtnih slučajeva koji se mogu pripisati virusu.

Kinezi planiraju put u inostranstvo, a zabeležena je i veća onlajn pretraga letova. Turistička platforma Tongčeng je zabeležila skok od 850 odsto u pretragama i desetostruki skok u broju upita o vizama, prenose državni medji.

Platforma Trip.com Grup saopštila je da je obim pretraga popularnih prekomorskih destinacija porastao 10 puta u odnosu na prethodnu godinu, samo pola sata od objave o ukidanju karantina.

Korisnici su bili posebno zainteresovani za putovanja u Makao, Hong Kong, Japan, Tajland i Južnu Koreju.

Vest o ukidanju karantina biće značajna i za kinesku ekonomiju koja je pretrpela štetu zbog strogih kovid mera. Od početka naredne godine očekuje se i povećanje broja međunarodnih trgovinskih misija.

U Kini su, u sklopu strogih mera protiv širenja kovida, ogradama bili zatvarani celi stambeni kvartovi
U Kini su, u sklopu strogih mera protiv širenja kovida, ogradama bili zatvarani celi stambeni kvartovi

Neka ograničenja ulaska ostaju na snazi, a Kina je u velikoj meri suspendovala izdavanje viza za inostrane turiste i studente od početka pandemije.

Očekuje se, ipak, da broj obolelih i umrlih od kovida poraste posle dva velika praznika u januaru. Peking saopštava da je zemlja spremna da prebrodi oluju i poziva građane da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje.

„Potrebno nam je da se javnost na pravi način zaštiti, nastavi da sarađuje na sprovođenju relevantnih mera prevencije i kontrole. Moramo da pomerimo fokus našeg rada sa prevencije i kontrole infekcije na medicinski tretman“, rekao je Lijang Vanijan, šef ekspertske grupe za kovid.

XS
SM
MD
LG