Linkovi

Bajden za 11. maj najavio kraj vanredne situacije uvedene zbog kovida


Predsednik Džo Bajden razgovara sa novinarima na Južnom travnjaku Bele kuće u Vašingtonu, 30. januara 2023.
Predsednik Džo Bajden razgovara sa novinarima na Južnom travnjaku Bele kuće u Vašingtonu, 30. januara 2023.

Predsednik Džo Bajden obavestio je Kongres u ponedeljak da će 11. maja okončati dvostruku nacionalnu vanrednu situaciju uvedenu zbog rešavanja krize izazvane kovidom 19, pošto se većina sveta vratila bliže normalnosti skoro tri godine nakon što su mere prvi put proglašene.

Ukidanjem vanredne situacije na nacionalnom nivou i u javnom zdravstvu bi se formalno restrukturirao federalni odgovor na koronavirus, tako što bi se virus tretirao kao endemska pretnja kojom mogu da se bave regularne zdravstvene ustanove.

Članovi Kongresa već su ukinuli elemente vanrednih situacija zbog kojih su milioni Amerikanaca bili osigurani tokom pandemije. U kombinaciji sa povlačenjem većine federalnog novca za pomoć u vezi sa kovidom 19, to bi takođe pomerilo razvoj vakcina i lekova iz direktnog domena federalne vlade.

Bajden se u najavi ukidanja vanrednog stanja usprotivio planu republikanaca u Predstavničkom domu da se to uradi odmah. Republikanci se takođe pripremaju za pokretanje istrage o odgovoru federalne vlade na kovid 19.

Bivši predsednik Donald Tramp prvi put je proglasio pandemiju kovida za nacionalnu vanrednu situaciju 13. marta 2020. Bajden je više puta produžavao vanredne mere otkako je preuzeo dužnost u januaru 2021, a one bi trebalo da isteknu u narednim mesecima. Bela kuća je saopštila da Bajden planira da obe mere produži na kratko do njihovog kraja, 11. maja.

Arhhiva - Medicinsko osoblje zbrinjava pacijenta obolelog od Kovida 19, u Jedinici intenzivne nege u Providens mišn bolnici u Mišn Vijejhu,, Kalifornija, 25. januara 2022.
Arhhiva - Medicinsko osoblje zbrinjava pacijenta obolelog od Kovida 19, u Jedinici intenzivne nege u Providens mišn bolnici u Mišn Vijejhu,, Kalifornija, 25. januara 2022.

"Nagli prekid proglašenja vanrednog stanja stvorio bi široki haos i neizvesnost u celom sistemu zdravstvene zaštite — za države, za bolnice i lekarske ordinacije, i, što je najvažnije, za desetine miliona Amerikanaca", saopštila je Kancelarija za upravljanje i budžet povodom politike administracije.

Kongres je već ograničavao vanredne mere u javnom zdravstvu, pošto su se intenzivirali politički pozivi da se vanredna situacija okonča.

Članovi Kongresa su mesecima odbijali da ispune zahtev Bajdenove administracije da odobre dodatnih više milijardi dolara za produženje besplatne vakcinacije i testiranja na kovid.

Očekuje se da će cene vakcina protiv kovida 19 naglo porasti kada vlada prestane da ih kupuje, a Fajzer je saopštio da će naplaćivati čak 130 dolara po dozi. Samo 15 odsto Amerikanaca je primilo preporučeni, ažurirani buster koji se nudi od prošle jeseni.

Po isteku vanredne situacije, osobe sa privatnim osiguranjem će iz džepa plaćati deo troškova za vakcine, testove i lečenje, dok će neosigurani morati da ih plate u celosti.

Arhiva - Medicinski radnik daje dozu vakcine protiv Kovida 19 proizvođača Fajzer, u Federal veju, Vašongton, 20. decembra 2021.
Arhiva - Medicinski radnik daje dozu vakcine protiv Kovida 19 proizvođača Fajzer, u Federal veju, Vašongton, 20. decembra 2021.

Bajdenova administracija je prethodno razmatrala ukidanje vanrednog stanja prošle godine, ali je odustala zbog zabrinutosti da bi moglo doći do "zimskog porasta" broja slučajeva i kako bi obezbedila adekvatno vreme zdravstvenim ustanovama, osiguravajućim kompanijama i pacijentima da se pripreme za kraj mera.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da će tri meseca do isteka mera označiti prelazni period u kojem će administracija "započeti proces operativnog ukidanja fleksibilnosti koje su omogućene proglašenjem vanrednog stanja zbog kovida 19". Zvaničnik je insistirao na anonimnosti kao uslovu da govori o najavi pre nego što je ona objavljena.

Više od 1,1 milion ljudi u SAD umrlo je od kovidaod 2020. godine, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), uključujući oko 3.700 prošle nedelje.

Broj slučajeva je opao nakon blagog porasta tokom zimskih praznika i znatno je ispod nivoa zabeleženog tokom protekle dve zime - iako se broj testova na virus koji su obavljeni i prijavljeni službenicima javnog zdravlja naglo smanjio.

Nekoliko trenutaka pre saopštenja Bele kuće, republikanski kongresmen Tom Kol optužio je predsednika da je nepotrebno produžio vanredno stanje u javnom zdravstvu kako bi preduzeo mere po pitanjima poput oprosta nekih federalnih dugova za studentski zajam.

"Zemlja se uglavnom vratila u normalu", rekao je Kol u ponedeljak, predstavljajući predlog zakona koji podržavaju republikanci i koji poziva na okončanje vanredne zdravstvene situacije. "Amerikanci su se svakodnevno vraćali na posao i u školu bez ograničenja u svojim aktivnostima. Vreme je da vlada prizna ovu realnost: pandemija je gotova".

XS
SM
MD
LG