Linkovi

Direktor FBI: Neredi u Kongresu "domaći terorizam"


Direktor FBI Kristofer Rej svedoči pred senatskim odborom za pravosuđe na Kapitol hilu, 2. marta 2021.
Direktor FBI Kristofer Rej svedoči pred senatskim odborom za pravosuđe na Kapitol hilu, 2. marta 2021.

Direktor Federalnog istražnog biroa izjavio je u Senatu da su neredi 6. januara u zgradi američkog Kongresa, čiji je cilj bio da se spreči potvrda pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, bili - domaći terorizam.

"Upad u Kongres je bio krivično delo, prosto i jednostavno. To je ponašanje koje mi, kao FBI, posmatramo kao domaći terorizam. Tome nema mesta u našoj demokratiji i tolerisanjem tog čina bi se naša vladavina zakona izvrgla ruglu", izjavio je direktor FBI-a Kristofer Rej, u svom uvodnom izlaganju pred senatskim Odborom za pravosuđe.

Rej je rekao da pobuna nije bila "izolovani incident" i da je, 2019. godine, najviša američka agencija za sprovođenje zakona "rasno i etnički motivisani nasilni ekstremizam podigla na najviši stepen pretnje - isti kao što je pretnja Islamske države i domaćeg, nasilnog ekstremizma."

On je dodao da se FBI ne fokusira na ideologiju kada istražuje domaći terorizam.

ARHIVA - Pristalice predsednika Donalda Trampa sa gas maskima i u uniformama u vojnom stilu prolaze kroz Rotundu, posle upada u američki Kongresa, 6. januara 2021.
ARHIVA - Pristalice predsednika Donalda Trampa sa gas maskima i u uniformama u vojnom stilu prolaze kroz Rotundu, posle upada u američki Kongresa, 6. januara 2021.

Rej je svedočio u trenutku dok vlada zabrinutost da se FBI nije adekvatno pripremio za nerede, uprkos upozorenjima nekoliko dana pre napada. Članovi Kongresa vrše pritisak na Reja, i postavljaju pitanja na koji se način FBI bavi pretnjama za nacionalnu bezbednost koja potiče od belačkih nacionalista i domaćih, nasilnih ekstremista, te da li je agencija odgovarajuće opremljena da rešava taj problem.

Predsednik Donald Tramp pozvao je hiljade svojih pristalica koje su došle u Vašington 6. januara na marš "Spasimo Ameriku" da iz parka kod Bele kuće prošetaju do zgrade Kapitola, u kojoj su članovi Kongresa u tom trenutku glasali na pretresu o formalnoj potvrdi rezultata predsedničkih izbora 3. novembra.

"Imaćete nelegitimnog predsednika. To ćete imati i ne možemo to da dozvolimo", rekao je Tramp. Dodao je: "Borite se svom snagom, jer ako se ne budete borili svom snagom, više nećete imati svoju zemlju."

Stotine Trampovih pristalica su otišle do zgrade Kapitola, probile policijski kordon i upale u zgradu a u nasilju je nastradalo petoro ljudi.

Rej se nije pojavljivao u javnosti od tog dana, a njegovo svedočenje u Kongresu je prvi put da je javno govorio od napada.

XS
SM
MD
LG