Linkovi

Direktor FBI: Neredi u Kongresu "domaći terorizam"


Direktor FBI Kristofer Rej svedoči pred senatskim odborom za pravosuđe na Kapitol hilu, 2. marta 2021.

Direktor Federalnog istražnog biroa izjavio je u Senatu da su neredi 6. januara u zgradi američkog Kongresa, čiji je cilj bio da se spreči potvrda pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, bili - domaći terorizam.

"Upad u Kongres je bio krivično delo, prosto i jednostavno. To je ponašanje koje mi, kao FBI, posmatramo kao domaći terorizam. Tome nema mesta u našoj demokratiji i tolerisanjem tog čina bi se naša vladavina zakona izvrgla ruglu", izjavio je direktor FBI-a Kristofer Rej, u svom uvodnom izlaganju pred senatskim Odborom za pravosuđe.

Rej je rekao da pobuna nije bila "izolovani incident" i da je, 2019. godine, najviša američka agencija za sprovođenje zakona "rasno i etnički motivisani nasilni ekstremizam podigla na najviši stepen pretnje - isti kao što je pretnja Islamske države i domaćeg, nasilnog ekstremizma."

On je dodao da se FBI ne fokusira na ideologiju kada istražuje domaći terorizam.

ARHIVA - Pristalice predsednika Donalda Trampa sa gas maskima i u uniformama u vojnom stilu prolaze kroz Rotundu, posle upada u američki Kongresa, 6. januara 2021.
ARHIVA - Pristalice predsednika Donalda Trampa sa gas maskima i u uniformama u vojnom stilu prolaze kroz Rotundu, posle upada u američki Kongresa, 6. januara 2021.

Rej je svedočio u trenutku dok vlada zabrinutost da se FBI nije adekvatno pripremio za nerede, uprkos upozorenjima nekoliko dana pre napada. Članovi Kongresa vrše pritisak na Reja, i postavljaju pitanja na koji se način FBI bavi pretnjama za nacionalnu bezbednost koja potiče od belačkih nacionalista i domaćih, nasilnih ekstremista, te da li je agencija odgovarajuće opremljena da rešava taj problem.

Predsednik Donald Tramp pozvao je hiljade svojih pristalica koje su došle u Vašington 6. januara na marš "Spasimo Ameriku" da iz parka kod Bele kuće prošetaju do zgrade Kapitola, u kojoj su članovi Kongresa u tom trenutku glasali na pretresu o formalnoj potvrdi rezultata predsedničkih izbora 3. novembra.

"Imaćete nelegitimnog predsednika. To ćete imati i ne možemo to da dozvolimo", rekao je Tramp. Dodao je: "Borite se svom snagom, jer ako se ne budete borili svom snagom, više nećete imati svoju zemlju."

Stotine Trampovih pristalica su otišle do zgrade Kapitola, probile policijski kordon i upale u zgradu a u nasilju je nastradalo petoro ljudi.

Rej se nije pojavljivao u javnosti od tog dana, a njegovo svedočenje u Kongresu je prvi put da je javno govorio od napada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG