Linkovi

Tramp pohvalio Saudijce zbog cene nafte - dan posle izjave o ubistvu Kašogija


Predsednik SAD u Ovalnoj sobi
Predsednik SAD u Ovalnoj sobi

Predsednik Donald Tramp zahvalio je Saudijskoj Arabij za spuštanje cene nafte, dan pošto je rekao da SAD ostaju partneri Rijada uprkos navodnoj odgovornosti za ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Tramp je pohvalio Saudijce, najvećeg globalnog izvoznika sirove nafte, zbog toga što su svojim potezima snizili cene na svetskom tržištu.

"Cene nafte su snižene. Sjajno! Poput velikih smanjenja poreza za Ameriku i ceo svet! Uživajte! Barel je 54 dolara, bio je 82. Hvala Saudijskoj Arabiji, hajde da još spustimo cenu", napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp je prethodno rekao da su američki bezbednosni i ekonomski interesi preči od ljudskih prava i kazao da bi okretanje leđa Saudijskoj Arabiji zbog ubistva Džamala Kašogija bila "velika greška".

Objasnio je da je partnerstvo sa Rijadom važno zbog borbe protiv Irana, kao i kupovine američkog oružja i ugovora vrednih stotine miliona dolara.

Tramp je rekao i da CIA "nema ništa određeno" tome da je saudijski princ Mohamed bin Salman naručio ubistvo Džamala Kašogija i istakao da "možda jeste, a možda i nije".

Takođe je negirao da njegovi privatni poslovni interesi imaju veze sa odlukom da Vašington ne prekida partnerstvo sa Rijadom.

"Ne poslujem sa Saudijskom Arabijom, niti od njih zarađujem novac. To što sam predsednik me dosta košta", kaže Tramp.

Mohamed bin Salman i predsednik Donald Tramp u Beloj kući
Mohamed bin Salman i predsednik Donald Tramp u Beloj kući

Predsednik je ranije rekao da razume to što su neki predstavnici u Kongresu najavili da će predložiti uvođenje sankcija Rijadu.

"Razmotriću sve ideje koje mi se prezentuju, ali samo ako su u skladu sa apsolutnom bezbednošću Amerike", kaže predsednik.

Predsedavajući Odborom za spoljne poslove u Senatu, republikanac Bob Korker i demokrata Robert Menendez podsetili su predsednika da je u zakonskoj obavezi da utvrdi da li je saudijski princ naručio Kašogijevo ubistvo. Na to američkog predsednika obavezuje Akt Magnicki - koji propisuje utvđivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava.

Senator Korker je na Tviteru napisao da "nikada nije mogao da zamisli da će Bela kuća biti PR saudijskog princa".

Saudijski novinar Džamal Kašogi, ubijen 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, živeo je u SAD i radio za Vašington post i često kritikovao saudijskog princa.

Njegova urednica Karen Etiah izjavu predsednika je opisala kao "punu laži i diskreditaciju američkih obaveštajnih službi".

"Takođe pokazuje neoprostivo nepoštovanje prema svim živim Saudijcima koji se usuđuju da kritikuju režim. Ovo je novo dno".

Plakat na kome je saudijski princ označen kao ubica novinara Kašogija
Plakat na kome je saudijski princ označen kao ubica novinara Kašogija

Bivši direktor CIA-e Džon Brenan napisao je na Tviteru da se Tramp "odlikuje nepoštenjem" i da bi Kongres trebalo da zatraži i objavi poverljiv izveštaj CIA-e o Kašogijevom ubistvu.

Bivši zaposleni u CIA-i Ned Prajs zapitao se "kako obaveštajci mogu da nastave rad u službi posle ovakve izdaje".

Saudijski tužilac je princa Mohameda bin Salmana oslobodio odgovornosti za ubistvo Kašogija, dok su petorica muškaraca osuđena na smrtnu kaznu, a 11 osoba je uhapšeno zbog povezanosti sa ubistvom.

Turski zvaničnici tvrde da je Kašogi mučen i ubijen u konzulatu u Istanbulu id da je njegovo telo uništeno. Posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu je rekao da će Ankara možda formalno zatražiti od UN da sprovedu istragu o ubistvu.

XS
SM
MD
LG