Linkovi

SAD objavljuju deklasifikovani izveštaj o ubistvu Džamala Kašogija


Prijatelji ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija drže postere sa njegovim likom ispred saudijskog konzultata u Istanbulu, na drugu godišnjicu njegovog ubistva 2. oktobra 2020.
Prijatelji ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija drže postere sa njegovim likom ispred saudijskog konzultata u Istanbulu, na drugu godišnjicu njegovog ubistva 2. oktobra 2020.

Američka administracija sprema se da objavi deklasifikovanu verziju obaveštajnog izveštaja, u kome se zaključuje da je saudijski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman odobrio ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018, prema izjavama četvoro upućenih američkih zvaničnika.

Zvaničnici kažu da se u izveštaju, koji je pre svega zasnovan na podacima CIA-e, ocenjuje da je saudijski prestolonaslednik odobrio i verovatno naručio ubistvo Kašogija, koji je u kolumnama u Vašington postu kritikovao njegovu politiku.

Predsednik Džo Bajden, demokrata koji je nasledio republikanca Donalda Trampa pre pet nedelja, rekao je novinarima u sredu da je pročitao izveštaj i da očekuje da će uskoro telefonom razgovarati sa saudijskim kraljem Salmanom. Kralj ima 85 godina a njegov 35-godišnji sin je de fakto vladar Saudijske Arabije.

Objavljivanje izveštaja je deo Bajdenove politike redefinisanja odnosa sa Rijadom, nakon što je godinama Vašington "gledao kroz prste" svom arapskom savezniku, velikom proizvodjaču nafte, kada je reč o stanju ljudskih prava i intervenciji u građanskom ratu u Jemenu.

Bajden radi na tome da odnose sa Rijadom vrati u tradicionalne okvire nakon četiri godine bližih veza koje je negovao Tramp.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima u sredu da će Bajden komunicirati samo sa saudijskim kraljem, a da će izveštaj o Kašogiju, sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, uskoro biti objavljen.

Dok je Bajden u kontaktu samo sa kraljem, drugi u njegovoj administraciji razgovaraju sa saudijskim zvaničnicima na različitim nivoima.

"Bili smo u kontaktu sa saudijskim zvaničnicima na brojnim nivoima u prvim nedeljama rada ove administracije", naveo je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Pedeset-devetogodišnji Kašogi, saudijski novinar i kolumnista Vašington posta, došao je u saudijski konzulat u Istanbulu, 2. oktobra 2018, gde ga je sačekao tim operativaca povezanih sa saudjskim prestolonaslednikom. Ubili su ga i raskomadali njegovo telo, a posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Rijad je, na kraju, priznao da je Kašogi ubijen u "odmetničkoj" operaciji izručenja koja se nije razvila kako je planirano, ali je demantovano da je prestolonaslednik imao ikakvu ulogu u toj operaciji. Petorici muškaraca izrečena je smrtna kazna zbog ubistva, ali su im kazne preinačene na 20 godina zatvora, nakon što su dobili oproštaj od Kašogijeve porodice.

Istražiteljka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Agnes Kalamard je 2019. godine ​optužila Saudijsku Arabiju za "namerno, planirano pogubljenje" Kašogija i pozvala na dalju istragu.

“Postoji dovoljno verodostojnih dokaza u vezi sa odgovornošću princa prestolonaslednika, koji zahtevaju dalju istragu", izjavila je Kalamard posle šestomesečne istrage.

Hatiče Čengzi, verenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija, ispred suda u Istanbulu 3. jula 2020, gde je, u odsustvu, održano suđenje dvojici bivših saradnika saudijskog princa Mohameda bin Salmana i još 18 osoba zbog Kašogijevog ubistva
Hatiče Čengzi, verenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija, ispred suda u Istanbulu 3. jula 2020, gde je, u odsustvu, održano suđenje dvojici bivših saradnika saudijskog princa Mohameda bin Salmana i još 18 osoba zbog Kašogijevog ubistva

Klasifikovana verzija izveštaja predata je članovima Kongresa krajem 2018. godine.

Međutim, Trampova administracija je odbacila zahteve zakonodavaca i grupa za ljudska prava da objavi deklasifikovanu verziju, u pokušaju da očuva saradnju u vreme pojačanih tenzija sa regionalnim rivalom Rijada - Iranom, i da promoviše prodaju američkog oružja Saudijskoj Arabiji.

Bajdenova nova direktorka nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns potvrdila je na pretresu za potvrdu svoje nominacije, da će se povinovati odredbi iz zakona o odbrani iz 2019. godine, kojom se od Kancelarije direktora nacionalnih obaveštajnih službi traži da, u roku od 30 dana, objavi deklasifikovani izveštaj o Kašogijevom ubistvu.

Tokom predsedničke kampanje 2020. Bajden je obećao da će preispitati američko-saudijske odnose, delimično i zbog Kašogijevog ubistva. Od kako je stupio na dužnost, okončao je prodaju oružja koje bi Rijad mogao da iskoristi u Jemenu i imenovao specijalnog izaslanika da se uljuči i pojača diplomatske napore da se okonča surovi građanski rat u Jemenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG