Linkovi

Zakoni o zabrani abortusa stupaju na snagu u još četiri republikanske države


Članice crkve u Klintonu u Misisipiju stoje ispred ženske klinike u Džeksonu, sa transparentima protiv abortusa, 15. juna 2022.
Članice crkve u Klintonu u Misisipiju stoje ispred ženske klinike u Džeksonu, sa transparentima protiv abortusa, 15. juna 2022.

Još četiri američke države u kojima su na vlasti republikanci ove nedelje će zabraniti gotovo sve abortuse, kako stupaju na snagu novi zakoni koji značajno ograničavaju tu proceduru, posle odluke Vrhovnog suda da ukine presudu u slučaju Rou protiv Vejda kojom je legalizovan abortus u Americi na saveznom nivou.

Do sada, 13 država je usvojilo zakone o zabrani većine abortusa, koji su bili već pripremljeni i čekali odluku najvišeg suda zemlje da ukine odluku da je pravo na abortus garantovano Ustavom. Većina tih država je počela da svoje zabrane sprovodi ubrzo posle odluke Vrhovnog suda 24, juna, ali su Ajdaho, Tenesi i Teksas morali da sačekaju 30 dana od trenutka kada je sudska odluka zvanično zavedena, nekoliko nedelja nakon što je objavljena.

Taj rok je istekao u četvrtak. Zakon Severne Dakote o abortusu treba da stupi na snagu u petak.

Promena neće biti dramatična. Sve pomenute države, sa izuzetkom Severne Dakote, već imaju zakone protiv abortusa koji u velikoj meri blokiraju pacijentkinjama pristup proceduri. Takođe, većina klinika u kojima se obavljao abortus u tim državama su ili prestale da nude te usluge, ili se preselile u druge države gde je abortus i dalje legalan.

Tračak nade za žene kojima je potreban abortus
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Teksas, druga najveća država u zemlji, zabranila je većinu abortusa nakon što se otkriju otkucaji srca fetusa, što može biti već u šestoj nedelji trudnoće, pre nego što mnoge žene i utvrde da su trudne. Zabrana je na snazi već skoro godinu dana, budući da su sudovi odbili zahteve da blokiraju zakon prošlog septembra.

Dok su klinike imale ozbiljna ograničenja u uslugama koje mogu da pruže, zvanično su prestale da nude proceduru abortusa na dan odluke Vrhovnog suda. Republikanski sekretar za pravosuđe u toj državi Ken Pakston tvrdio je da državni zakoni o zabrani abortusa, doneti pre nego što je abortus legalizovan 1973. godine, mogli da se sprovedu pre nego što se usvoje novi zakoni u toj sferi.

Kao i u slučaju postojeće zabrane abortusa u Teksasu, novim zakonom ne prihvataju se izuzeci u slučaju silovanja ili incesta. Umesto toga, izuzetak se pravi u slučajevima kada su ugroženi život ili zdravlje žene.

Teksas je osporio pravnu interpretaciju federalne vlade čiji je cilj bio da se od teksaških bolnica traži da pruže usluge abortusa ukoliko je život majke ugrožen. U sredu, federalni sudija je privremeno blokirao vladu u sprovođenju te intepretacije. Teksas tvrdi da bi se na osnovu federalnih smernica od bolnica tražilo da obavljaju abortuse pre nego što je očigledno da je život majke ugrožen, što bi predstavilo kršenje državnog zakona.

Slična situacija se odigrala u Ajdahu, ali je federalni sudija u toj državi u sredu doneo odluku da državna zabrana abortusa predstavlja kršenje federalnog zakona.

Okružni sudija Lin Vinmil rekla je da država ne može da sprovodi zabranu abortusa u slučajevima kada su trudnice iskusile nepredviđeni zdravstveni problem koji im je ozbiljno ugrozio zdravlje i život. Zabrana abortusa u Ajdahu znači da svi abortusi predstavljaju krivično delo, ali se lekarima omogućava da se brane pred sdom i dokažu da je procedura bila neophodna da bi se spasio život majke ili je urađen u slučajevima silovanja ili incesta.

U Tenesiju, samo dve od šest klinika u kojima se vrše abortusi nastavile su da nude tu uslugu nakon što je ukinuta presuda kojom je legalizovan abortus na nacionalnom nivou. To su učinile iako je Tenesi uveo zakon o zabrani abortusa nakon otkrića otkucaja srca kod fetusa, sličan onome koji je usvojen u Teksasu. i prema novoaktiviranom zakonu, i prethodnom zakonu, lekari koji prekrše zakon mogli bi da dobiju kaznu i do 15 godina zatvora.

ARHIVA - Demonstranti za pravo na abortus protestuju ispred državne skupštine Nebraske, 4. jula 2022.
ARHIVA - Demonstranti za pravo na abortus protestuju ispred državne skupštine Nebraske, 4. jula 2022.

U Ajdahu, veći deo zakona o zabrani abortusa je stupio na snagu u četvrtak, ali zbog presude federalnog sudije u sredu, država ne može da krivično goni lekare koji obavljaju abortus u medicinski hitnim situacijama.

Većina abortusa u Ajdahu je zabranjena 12. avgusta, kada je Vrhovni sud te države dozvolio da stupi na snagu drugi zakon kojim se potencijalnim rođacima embriona ili fetusa dozvoljava da tuže klinike i lekare koje vrše abortuse.

Severna Dakota takođe čeka da vidi da li će njen zakon o zabrani abortusa biti primenjen. Advokati jedine preostale klinike za abortuse u toj državi, koja se nedavno preselila nekoliko milja dalje u Minesotu, tražili su odlaganje zakona u nameri da podnesu tužbu kako bi osporili zabranu. Sudija bi trebalo da donese odluku o njihovom zahtevu do kraja ove nedelje.

XS
SM
MD
LG