Linkovi

Članovi Kongresa privedeni tokom protesta za zaštitu prava žena


Protest za zaštitu prava žena u centru Vašingtona
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Protest za zaštitu prava žena u centru Vašingtona

Članice američkog Kongresa Aleksandrija Okasio-Kortez, Rašida Tlaib i Ilhan Omar neke su od demokrata iz predstavničkog doma koje su privedene tokom protesta zagovornika prava na abortus održanog u blizini Kapitola i Vrhovnog suda SAD, javila je agencija Rojters.

Okasio-Kortez je na svom nalogu retvitovala snimak za koji se navodi da prikazuje trenutak policijskog privođenja.

Okupljeni građani, među kojima su bile Okasio-Kortez, Tlaib i Omar, uzvikivali su: “Dalje ruke od naših tela” i blokirali saobraćaj pre nego što ih je policija udaljila sa tog mesta.

Kako javlja Rojters, pozivajući se na izveštaje lokalnih medija, privedene su 34 osobe, među kojima 16 članova Kongresa.

Junska odluka Vrhovnog suda da poništavanjem presude Rou protiv Vejda ukine abortus kao ustavnu kategoriju, stavila je pitanje prekida trudnoće u prvi plan političke debate između demokrata i republikanaca uoči izbora koji se održavaju u novembru.

Vašington: Debate i rasprave nakon obaranja presude Rou protiv Vejda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Brojne američke države u kojima vlast čine republikanci pooštrile su zakonske kriterijume za odobravanje prekida trudnoće, dok sa druge strane u onima kojima vladaju demokrate jačaju napori za odbranu prava na abortus.

XS
SM
MD
LG