Linkovi

Birači u Kanzasu glasali za očuvanje prava na abortus


Biračko mesto u Kanzasu, arhivska fotografija

TOPEKA —Glasači u Kanzasu odbacili su na referendumu pokušaj da se pravo na abortus izbaci iz ustava te države, što se tumači kao prva pobeda pobornika prava na abortus otkako je Vrhovni sud odlučio da ukine univerzalnu zaštitu tog prava.

Rebublikanska vlast u Kanzasu već duže vreme želi da progura ustavni amandman kojim se ukidaju prava na abortus.

Birači su većinom izglasali da se ne usvoji amandman o abortusu, što je dalo velike nade demokratama da će upravo to pitanje motivisati njihove glasače na kongresnim izborima u novembru, u situaciji kada inflacija svakodnevno raste.

Ovakav rezultat glasanja će sprečiti republikansku vlast u Kanzasu da usvoji stroge restrikcije na abortus u državi.

"Ovo bi trebalo da otvori oči protivnicima abortusa. Kada se birači suočavaju sa totalnom zabranom, onda vidite da se mnogo ljudi odazove pozivu za glasanje i zapravo gubite one koji podržavaju umerene restrikcije na abortus", kaže profesor političkih nauka sa univerziteta Vičita, Nil Alen

Izbori u Kanzasu bili su svojevrsni lakmus papir koji pokazuje kako se birači osećaju posle odluke Vrhovnog suda da ukine univerzalnu zaštitu prava na abortus u SAD.

Iako je reč samo o jednoj državi, borci za pravo na abortus smatraju ovo velikom pobedom jer su njihov kandidati u prednosti sa oko 20 odsto u odnosu na druge. Ishod izbora takođe daje nadu za demokrate širom SAD da će uspeti na ovoj temi da pobede na kongresnim izborima u novembru.

"Rezultat jasno govori ono što već znamo: većina Amerikanaca smatra da žene treba da imaju pravo na abortus i pravo da donose odluke o svom zdravlju", saopštio je predsednik Džo Bajden.

Izbori u Kanzasu su takođe upozoravajući znak za republikance koji su slavili odluku Vrhovnog suda i brzo krenuli da zabranjuju abortus u polovini saveznih država.

"Kanzas je odbacio političare koji zabranjuju abortus. Glasanje je bilo moćan izraz pobune i obećanje da će se desiti veliki otpor", rekla je Kimberli Megvajer iz organizacije za repdoruktivnu i polnu ravnopravnost.

Kanzas je država u koju dolaze pacijentkinje iz Teksasa, Oklahome, Mizurija i drugih država u kojima je abortus potpuno zabranjen otkako je krajem juna Vrhovni sud ukinuo presudu Ro protiv Vejda iz 1973.

XS
SM
MD
LG