Linkovi

Fajon i Bilčik: Transparentni izbori presudni za evropske integracije Srbije


Arhiva: Zastave Srbije i Evropske unije

Poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, učesnici međupartijskog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, saopštili su da su transparentni i mirni izbori, kako su ukazali, presudni na putu ka evropskim integracijama Srbije. Dvoje evropskih zvaničnika su u zajedničkom saopštenju naveli da su održali poslednji krug konsultacija uoči izbora u Srbiji koji se održavaju 21. juna.

“Integritet izbornog procesa zavisi od punog poštovanja osnovnih demokratskih principa gde su građani slobodni da izraze volju kroz glasačku kutiju u mirnom okruženju bez ikakvog pritiska ili zastrašivanja. Nadamo se da će rezultati tačno odražavati demokratsku kompeticiju u kojoj će svi učesnici moći da uživaju jednak tretman”, istakli su Fajon i Bilčik.

Takođe, pozvali su institucije i medije u Srbiji da svoje usluge pružaju transparentno i nepristrasno u skladu sa zakonima i drugim propisima.

Fajon i Bilčik su ukazali da žale što uslovi za održavanje izbora u Srbiji nisu bili dovoljni delu opozicije koji se odlučio na bojkot.

Uprkos tome što Evropski parlament nije u mogućnosti zbog globalne pandemije oviida 19 da pošalje posmatračku misiju u Srbiju – dvoje zvaničnika istaklo je da ta institucija pomno prati razvoj događaja u Srbiji.

Ukazali su i da se nadaju da će proevropske političke agende biti prisutne u budućem sazivu skupštine Srbije, i tako uticati na ubrzavanje neophodnih reformi u Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG