Linkovi

"Nosite masku na biračkom mestu"


Zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević, Foto: video grab
Zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević, Foto: video grab

Broj obolelih od koronavirusa u Srbiji je povećan za 57, pa je ukuno 12.357 zaraženih. U protekla 24 sata testirano je više ljudi nego prethodnih dana - 5085.

U proteklom danu preminula je jedna osoba, pa je ukupan broj žrtava koronavirusa u Srbiji porastao na 255, navodi se na sajtu covid19.rs

Uprkos tome što se dnevno i dalje registruju desetine novih slučajeva, u Srbiji su dozvoljena masovna okupljanja sa neograničenim brojem ljudi, utakmice, otvorene su sve prodavnice, kafići i restorani, javni prevoz redovno saobraća, a nošenje zaštitne opreme i držanje distance su samo na nivou preporuke.

Epidemilog i član Kriznog štaba Predrag Kon je rekao da će, ako se prepruke ne budu poštovale, neke mere biti vraćene i bez uvođenja vanrednog stanja.

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević izjavila je za TV Pink da je pojedinac u riziku da se zarazi ako je duže od 15 minuta sa zaraženom osobom u zatvorenom prostoru, bez maske na licu, prenosi Fonet.

Ona je ocenila da izbori 21. juna "ni u jednom segmentu ne zadvoljava ovu definiciju", ali je savetovala da se do biračkog mesta i na biračkom mestu nose maske.

Rukavice, kako je rekla, nemaju toliki značaj i ne mogu da zamene pranje ruku.

Opozicija: Izbori su novo žarište virusa

Lider pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da će izbori 21. juna biti novo žarište koronavirusa i da zato Ustavni sud treba da poništi izborni proces, prenosi Fonet.

U saopštenju Obradovića se navodi da više od osam hiljada biračkih mesta mogu biti legla zaraze jer će na malom prostoru biti više desetina članova biračkih odbora, više stotina birača i da će sve to trajati ceo dan.

XS
SM
MD
LG