Linkovi

Na izborima 1.700 posmatrača CRTA na 500 biračkih mesta


Arhiva - Glasanje na izborima u Srbiji

Posmatračka misija organizacije CRTA poslaće na teren više od 1.700 obučenih posmatrača na dan izbora u Srbiji 21. juna, koji će biti raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta, najavila je danas ta organizacija.

Kako se navodi u saopštenju, posmatranje izbornog procesa na takvom uzorku omogućiće Crti izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji.

"Posmatrači, obučeni po najvišim međunarodnim standardima, pratiće kvalitet izbornog procesa na biračkim mestima kao i dešavanja i atmosferu ispred biračkih mesta", navodi Crta.

S obzirom na to da je zbog pandemije korona virusa produžen rok za prijavljivanje birača da glasaju van biračkog mesta te da se očekuje veći broj birača koji će iskoristiti svoje biračko pravo na ovakav način glasaju, Crta će po prvi put pratiti i ovaj vid glasanja uz pomoć posebno obučenih timova. Takođe, pravni tim Crte pratiće rad Republičke izborne komisije, navodi se.

Posmatrači će biti na biračkim mestima od trenutka pripreme biračkog mesta za otvaranje pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto.

Svi posmatrači Crte, koji će biti na biračkim mestima 21. juna, prošli su sveobuhvatnu obuku po najvišim međunarodnim standardima, kao i više faza testiranja i simulacija izbornog dana.

Posmatrači su, prilikom pridruživanja posmatračkoj misiji Crte, potpisali i Kodeks ponašanja koji zahteva poštovanje principa profesionalnosti, nezavisnosti, nepristrasnosti, tačnosti i objektivnosti, kao i donošenja zaključaka isključivo na osnovu dokumentovanih i potvrđenih činjenica, kaže se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG