Linkovi

Šef Misije OEBS-a: Svima potrebni profesionalni mediji


Arhiva - šef Misije OEBS-a u Srbiji Andreo Oricio na konferenciji za novinare u sedištu OEBS-a na Novom Beogradu, Srbija, 9. oktobra 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA).

Svima su potrebni mediji koji su nezavisni i profesionalni, tako da je to izazov za svaku zemlju, a ne samo Srbiju, izjavio je za FoNet šef Misije OEBS u Srbiju Andrea Oricio.

On je ocenio da su mediji osnova svakog demokratskog društva i pogotovu u situaciji sa pandemijom videlo se koliko mediji znače kada se obraćaju građanima, ali su i građanima potrebni mediji.

Oricio je podsetio da se OEBS uključio u rad na Medijskoj strategiji na poziv Vlade Srbije.

"U januaru je ta strategija usvojena i sada radimo na sredstvima za implementaciju Medijske strategije", rekao je Oricio i naglasio da je primena strategije, zapravo, pravi izazov.

Govoreći o izborima u Srbiji, Oricio je naveo da je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) oformila i specijalnu jedinicu koja će se baviti posmatranjem i predizbornog i izbornog postupka i doneće ocenu kako je sve to proteklo.

"ODIHR nije u mogućnosti da rasporedi dugoročne i kratkoročne posmatrače zbog trenutnih okolnosti, ali će imati osnovnu misiju koja će posmatrati sve aspekte kampanje, sam izborni proces i daće saopštenje nakon svega", objasnio je Oricio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG