Linkovi

Preminuo Bernardo Bertoluči


Italijanski reditelj Bernardo Bertoluči pozira fotoreporterima za vreme filmskog festivala u Rimu, 15. oktobra 2016. godine (Foto: AP).

Jedan od najpoznatijih svetskih reditelja Bernardo Bertoluči umro je u 78. godini života u svom domu u Rimu, prenosi holivudski nedeljnik "Varajeti" (Variety) i dodaje da je legendarni italijansi filmski stvaralac bolovao od raka.

Bertoluči je najpoznatiji po ostvarenjima "Poslednji tango u Parizu" i "Poslednji kineski car", koji mu je doneo i Oskara za režiju, čime je postao prvi i za sada jedini Italijan kojem je ukazano to priznanje.

"Poslednji kineski car", nominovan je za Oskara u devet kategorija i trijumfovao je u svih devet.

S druge strane, "Poslednji tango u Parizu" je verovatno njegov najpoznatiji film. Erotska drama sa Marlonom Brandom i Marijom Šnajder je priča o starijem muškarcu i mladoj ženi, koji imaju seksualne odnose na različitim lokacijama u Parizu. Kada je izašao 1972. godine, izazvao je priličnu pometnju zbog kontroverzne scene seksa, u kojoj je upotrebljen puter.

Godinama kasnije, Šnajder, koja je imala 19 godina kada je počelo snimanje, rekal je u jednom intervjuu da ta scena nije bila u originalnom scenariju i da je ona za nju saznala neposredno pre nego što su je snimili.

"Osetila sam se poniženo i da budem iskrena osetlila sam se kao da su me malo silovali i Marlon i Bertoluči", rekla je Šnader.

Pored ta dva filma, Bertoluči je poznat i po ostvarenjima "Pre revolucije", "Konformista", "Mali buda", "Ukradena lepota", "Sanjari" i drugim.

Na filmskom festivalu u Kanu 2011. godine, Bertoluči je dobio počasnu Ylatnu palmu za životno delo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG