Linkovi

"Oblik vode" trijumfovao na Oskarima punim promena


Giljermo del Toro osvojio je Oskara za najboljeg reditelja za "Oblik vode"
Giljermo del Toro osvojio je Oskara za najboljeg reditelja za "Oblik vode"

Film Giljerma del Tora "Oblik vode" krunisan je kao najbolji film na 90. dodeli Oskara, dok u Holivudu počinje era posle Harvija Vajnstina i zaokret ka filmskom biznisu otvorenijem prema ženama i manjinama.

Osećanje promene bilo je vidljivo na ceremoniji u nedelju u Dolbi teatru u Los Anđelesu, gde su se pobednici u svojim govorima strastveno zalagali za ravnopravnost polova i etničku raznovrsnost.

Bajkovita priča Giljerma del Tora "Oblik vode", koja je započela veče sa 13 nominacija odnela je kući četiri nagrade, uključujući najbolji dizajn produkcije, muziku i najbolju režiju. Del Toro je postao treći reditelj rođen u Meksiku koji je osvojio tu nagradu, pridruživši se svojim sunarodnicima Alehandru Injaritu i Alfonso Kuaronu - trojica reditelja dobila su nadimak "tri amigosa."

"Najlepša stvar koju čini umetnost i naša industrija je brisanje linija u pesku", rekao je Toro aludirajući na svoju međunarodnu karijeru.

Džordan Pil postao je prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oskara za najbolji originalni scenario, za svoju horor senzaciju "Beži". Izjavio je da je "20 puta prestao da piše taj scenario" zato što je sumnjao da će film ikada biti snimljen.

"Ali ipak sam se vraćao, jer sam znao da ako mi dozvole da snimim taj film, ljudi će čuti o tome i želeće da ga vide", kazao je Pil. "Zato želim da posvetim ovo svim ljudima koji su mi pomogli da se oglasim i omogućili da snimim ovaj film."

U godini u kojoj nije bilo jasnog favorita, nagrade su ravnomernije raspoređene. Drama Kristofera Nolana iz Drugog svetskog rata "Dankerk" dobila je tri nagrade ali sve u tehničkim kategorijama - montaži, montaži zvuka i dizajnu zvuka.

Francis Mekdormand prima Oskara za nabolju žensku ulogu.
Francis Mekdormand prima Oskara za nabolju žensku ulogu.

U glumačkim kategorijama nije bilo iznenađenja - Frensis Mekdormand osvojila je svog drugog Oskara za ulogu u filmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju". Pozvala je sve žene u publici da ustanu. "Pogledajte oko sebe, dame i gospodo, jer mi imamo priče koje želimo da ispričamo i projekte kojima je potrebno finansiranje." Mekdormand je podsetila kolege na klauzulu koju mogu da dodaju ugovorima koje potpisuju a kojom se zahteva veća inkluzivnost prilikom realizacije filmskog projekta.

Troje uglednih, iskusnih glumaca osvojilo je svoje prve Oskare. Geri Oldman nagrađen je za ulogu Vinstona Čerčila u filmu "Najmračniji sat", Elison Dženi je dobila Oskara za sporednu žensku ulogu za film "Ja, Tonja" dok je Sem Rokvel osvojio Oskara za sporednu mušku ulogu u filmu "Tri bilborda". Oldman se zahvalio svojoj 99-godišnjoj majci "Pristavi čajnik, donosim Oskara kući", rekao je.

Međutim, mnogi od najsnažnijih trenutaka dogodili su se između uručivanja nagrada. Ešli Džad, Anabela Skiora i Salma Hajek - koje su iznele optužbe za seksualne prestupe protiv moćnog producenta Vajnstina - zajedno su se pojavile u segmentu posvćeenom pokretu #MeToo protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja. Dobile su ovacije publike.

Ešli Džad, Anabela Skiora i Salma Hajek
Ešli Džad, Anabela Skiora i Salma Hajek

Voditelj Oskara Džimi Kimel započeo je ceremoniju monologom u kojem su oštre šale na račun Vajnstina bile kombinovane sa ozbiljnim komentarima o reformi jednakosti polova u Holivudu. Naravno, Kimel - koji je vodio i prošlogodišnju dodelu Oskara - odmah je podsetio na prošlogodišnju grešku kada je objavljeno pogrešno ime pobednika u kategoriji najboljeg filma.

"Želim da pomenem, ove godine, kada čujete svoje ime, ne ustajte odmah, dajte nam minut", izjavio je Kimel.

Dok je Kimel posvetio samo par trenutaka fijasku poznatom kao "Koveratgejt", proveo je daleko više minuta iskreno i ozbiljno govoreći o nizu optužbi za seksualno zlostavljanje posle otkrića u vezi sa Vajnstinom. Podsetio je na slabe podatke o industriji kada je reč o broju žena reditelja i jednakim honorarima.

"Ne možemo da više dozvolimo da ružno ponašanje prolazi nekažnjeno. Svet nas posmatra", rekao je Kimel. On je međutim dodelu najavio i kao "veče pozitivnosti", pozivajući se na veliki uspeh koji su u biosikiopima ostvarili filmovi "Crni panter" i "Čudesna žena."

"Sećam se vremena kada veliki studiji nisu verovali da bi žena ili pripadnik manjine mogli da budu glavni junak filma o superherojima, a sećam se pošto je to bilo u martu prošle godine", rekao je Kimel.

XS
SM
MD
LG