Linkovi

Preminuo Sten Li, legenda američkog stripa


Sten Li
Sten Li

Genijalni crtač stripova i "otac" savremenog američkog stripa Sten Li preminuo je u bolnici u Los Anđelesu, saopštio je advokat njegove ćerke. Imao je 95 godina.

Li je izvršio revoluciju u svetu stripa uvođenjem superheroja koji su imali ljudske slabosti. Osmislio je Spajdermena, Gvozdenog čoveka, Hulka i niz drugih superheroja kuće Marvel Komiks, jedne od dve najveće "fabrike" američkog stripa, uz Marvelovog vrhovnog suparnika - DC Komiks. Lijevi junaci postali su mitske figure u pop kulturi i prešli na filmsko platno a filmovi o njima vladaju bioskopskim blagajnama.

Sten Li potpisuje autografe na premijeri filma "Kapetan Amerika - Građanski rat" 12. aprila 2016.
Sten Li potpisuje autografe na premijeri filma "Kapetan Amerika - Građanski rat" 12. aprila 2016.

Sten Li bio je glavni pisac u kompaniji Marvel Komiks a kasnije i njen urednik. Imao je ključnu ulogu u usponu te kompanije, kada je u saradnji sa umetnicima kao što su Džek Kirbi i Stiv Ditko stvorio superheroje koji su oduševljavali generacije. Zadovoljio je želju mlađih čitalaca za akcijom i interesantnim kostimima dok je ujedno insistirao na složenim zapletima, dijalogu na nivou univerzitetski obrazovanih ljudi, satiri, naučnoj fantastici pa čak i filozofiji.

Lijevi junaci nisu bili od kamena - čak i kad su njihova tela tako delovala. Imali su ljubavne i finansijske brige i morali da se nose sa svojim tragičnim manama ili osećanjem nesigurnosti. Sten Li je imao pomoć u dizajnu tih superheroja ali je preuzeo apsolutno vodeću ulogu u njihovom promovisanju.

Desetine filmova Marvel Komiks, gde je Li kreirao skoro sve glavne junake, snimljene su u prve dve decenije 21. veka i zaradile više od 20 milijardi dolara na svetskim blagajnama.

XS
SM
MD
LG