Linkovi

Preminula Margo Kider, Lois Lejn iz "Supermena"


Kristofer Riv i Margo Kider za vreme snimanja "Supermena" u Njujorku, 8. jula 1977 (Foto: AP)
Kristofer Riv i Margo Kider za vreme snimanja "Supermena" u Njujorku, 8. jula 1977 (Foto: AP)

Kanadska glumica Margo Kider, koja je glumila ciničnu novinarku Lois Lejn kao partnerka Kristoferu Rivu u filmskom serijalu "Supermen" krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, umrla je u 70. godini.

Njena menadžerka Kamila Flaksman Pajns izjavila je da je Kider umrla u snu, u nedelju. Policija u Livingstonu, u državi Montana, saopštila je da su njeni pripadnici pozvani u dom Margo Kider, gde su je pronašli mrtvu. Obdukcija će biti obavljena da bi se utvrdio uzrok smrti, ali nema nagoveštaja da se radi o zločinu.

"Supermen", u režiji Ričarda Donera, koji je objavljen 1978. godine, bio je blokbaster o superheroju, dve decenije, pre nego što su filmovi o strip junacima postali standard na vrhu po zaradama u Holivudu. Današnji tvorci filmova po uzoru na junake Marvelovih i Dark Komiks stripova navode "Supermena", kao svoju veliku inspiraciju.

Kider i Riv bili su realtivno nepoznati kada su dobili glavne uloge u prvom od četiri filma, u kojem su takođe igrali Džin Hekman i Marlon Brando. Poslednji film sa njih dvoje snimljen je 1987. Ona sama govorila je da su njih dvoje bili kao brat i sestra, da su voleli jedno drugo, ali i išli jedno drugom na živce.

Oboje su ostali poznati skoro isključivo po ulogama u "Supermenu", pošto su imali problema da dobiju druge glavne uloge.

Margo Kider na proslavi 25. godišnjice programa "Saturday Night Live" u Radio Siti Mjuzik Holu u Njujorku, 27. septembra 1999.
Margo Kider na proslavi 25. godišnjice programa "Saturday Night Live" u Radio Siti Mjuzik Holu u Njujorku, 27. septembra 1999.

Mark Hamil je jedan od onih koju su na tviteru objavili posvetu Margo Kider.

"Na ekranu je bila magična", naveo je glumac poznat po serijalu "Ratovi zvezda. "U stvarnom životu, jedna od najboljih, najprijatnijih, najbrižljivijih žena koje sam upoznao".

Poslednju deceniju svog života provela je u Montani, gde se angažovala u političkom aktivizmu, protestujući zbog američke vojne intervencije u Iraku.

Kider je rođena u Jelonajfu u Kanadi, diplomirala je u Torontu, pre nego što je počela da se bavi glumom. Zabavljala se sa tadašnjim premijerom Pjerom Trudoom tokom 1980-ih. Prošle nedelje, u jednom radio intervjuu nazvala ga je "ljubavlju svog života, svojom pravom ljubavi".

Tri puta se udavala i razvodila, na kratko i za kolegu glumca Džona Herda, a iza sebe je ostavila ćerku Megi MekGuejn.

XS
SM
MD
LG