Linkovi

Komik-Kon u San Dijegu - globalni kulturološki fenomen


Komik-Kon privlači ljubitelje stripa, naučno-fantastičnih filmova i video igaraveć skoro 50 godina. Ovogodišnji je počeo u četvrtak, 19. jula, a zatvara se u nedelju 22.

U San Dijegu je ove nedelje počeo čuveni festival stripa, „Komic-Kon“, čiji organizatori tvrde da se radi o jednoj od najvećih svetskih konvencija te vrste. Četvorodnevni događaj vremenom je postao destinacija za čitav svet zabave, na kojem su sada u centru pažnje ne samo stripovi, već filmovi, televizija i video igre. Hiljade fanova iz svih krajeva sveta dolaze na skup, za koji su ulaznice redovno rasprodate. Događaj, koji predstavlja kulturološki fenomen, sada već ima i veliki globalni uticaj.

Na Komik-Konu, fanovi svih uzrasta mogu da budu ko god žele ili šta god žele.

Betmen, Čudesna žena i Ajronmen na ovogodišnjem Komik-Konu
Betmen, Čudesna žena i Ajronmen na ovogodišnjem Komik-Konu

"Ukoliko se ne osećate kao da pripadate u svom rodnom gradu. Volite štreberske stvari i niko vas ne razume. Ovde vas svako razume i svako ima podjednaku strast i svi smo ovde zajedno ujedinjeni zbog ljubavi prema pop kulturi", kaže Santijago Gonsales, kome je ovo peti put da posećuje Komik-Kon.

Davidu Ančeti je ovo druga godina na Komik-Konu, a pripada klubu obožavalaca „Ratova zavezda“, čiji se članovi oblače kao njihov omiljeni negativac i podržavaju dobrotvorne organizacije.

"Ovo iskustvo je izuzetno. Moglo bi se reći da sam štreber, a biti okružen masom drugih štrebera je definitivno nestvarno iskustvo".

Prvi put na Komik-Konu, Sohil Bezad je oduževljen.

"Oduvek mi je bio životni san da dođem ovde, jer sam ogroman ljubitelj filmova, stripova, svega toga".

Bezad, rođen u Iranu, priseća se kada je prvi put pročitao strip o Spajdermenu.

Bio je preveden na farsi. Bio je u novinama. Veoma je kul videti ga uživo u akciji, na velikom platnu ili TV ekranima. Vreme je da sve bude živo".

Šansa da se strip junaci vide na velikom platnu ili u video igrama jedan je od razloga zbog kojih je Komik-Kon izrastao u multimedijalno iskustvo za fanove od kada je nastao, pre skoro 50 godina.

Komik-Kon u San Dijegu - globalni kulturološki fenomen
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Direktor za komunikacije Komik-Kona Dejvid Glenzer podseća:

"Kada je Komik-Kon prvi put održan, teško je to zamisliti, ali imali smo svega 300 posetilaca".

Danas, prema tvrdnjama organizatora, više od 135 hiljada ljudi dolazi na Komik-Kon, radi interaktivnog iskustva, koje vas bukvalno uvalači u taj svet.

"Imamo ljude iz više od 80 zemalja koji dolaze u SAD i medije iz više od 30 zemalja, tako da je ovo zaista postao globalni fenomen. Mislim da su SAD oduvek imale tu divnu sposobnost da promovišu film i razne druge umetničke forme, a to ima globalnu publiku", dodaje Glenzer, a Sohil Bezad ističe:

"Ono što je meni zaista kul, jeste kako sve ovo prevazilazi jezičke barijere, kulturne i sve drugo".

Bilo da se radi o čitanju, igranju video igara ili prikazivanjima filmova, fanovi mogu da daju svoje mišljenje o novostima iz sveta zabave, kako bi u budućnosti moglo da bude stvoreno više sadržaja i junaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG