Linkovi

Preminula glumica Milena Dravić


Milena Dravić (YouTube)
Milena Dravić (YouTube)

Milena Dravić, jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica, preminula je u noći između subote i nedelje u Beogradu posle teške bolesti, u 79. godini.

Iz Skupštine Beograda je saopšteno da će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana.

Milena Dravić je glumila u preko sto filmskih ostvarenja. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Prekobrojna", "Jutro", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem, koji je premiuo pre četiri godine, od 1972. do 1974. vodila je popularni šou program Obraz uz obraz.

Milena je bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžica.

Dravićeva je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokic" za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade "Joakim Vujic", nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

XS
SM
MD
LG