Linkovi

Iran podiže granicu obogaćivanja uranijuma iz nuklearnog sporazuma


Arhiva - Na ovoj fotogtrafiji koju je 9. aprila 2018. objavio kabinet iranskog predsednika, predsednik Hasan Rohani sluša izveštaj o napretku nuklearnih aktivnosti pred obeležavanje "Nacionalnog nuklearnog dana", u Teheranu, Iran.

Iran je objavio u nedelju da će podići granicu obogaćivanja uranijuma, prekoračujući limit nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svetskim silama, čime su dodatno zategnuti odnosi Teherana i SAD.

Portparol vlade Ali Rabiei rekao je na konferenciji za novinare da će Iran ići preko limita od 3,67 odsto obogaćivanja od nedelje i da će novi procenat "biti baziran na našim potrebama", bez daljih objašnjenja.

Iran je odluku doneo godinu dana nakon što je predsednik Donald Tramp unilateralno povukao SAD iz sporazuma. Iran je više puta upozoravao Evropu tokom poslednjih nedelja da će početi da se udaljava od odredbi sporazuma neutralisanog maksimalističkom kampanjom sankcija kojima je blokirana prodaja iranske nafte u inostranstvu i kojima su ciljani iranski najviši zvaničnici.

Odluka od nedelje dolazi manje od nedelju dana nakon što je Iran obnarodovoao probijanje limita iz sporazuma od 300 kilograma uskladištenog slabo obogaćenog uranijuma. Eksperti upozoravaju da će dalje obogaćivanje i rast zaliha suziti prozor koji je Iranu potreban da bi imao dovoljno materijala za atomsku bombu, što je nešto što Iran negira da želi, ali što je sporazum sprečavao.

U poslednjem pokušaju diplomatske akcije, francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa iranskim kolegom, Hasanom Rohanijem, rekavši da pokušava da nađe način da do 15. jula obnovi dijalog između Irana i zapadnih partnera.

Nade u spas sporazuma sve više blede, pošto Evropljani ne uspevaju da ponude Iranu evektivan način za izbegavanje sankcija SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG