Linkovi

FBI podmetnuo aplikaciju svetskim kriminalcima, hapšenja i u Srbiji


Australijska policija sprovodi "operaciju Ajronsajd" - akciju protiv organizovanog kriminala (Foto: Reuters/Australian Federal Police)
Australijska policija sprovodi "operaciju Ajronsajd" - akciju protiv organizovanog kriminala (Foto: Reuters/Australian Federal Police)

Globalna operacija zasnovana na šifrovanoj platformi za komunikacije koju je razvio i kriminalcima "podmetnuo" Federalni istražni biro (FBI), dovela je do policijskih racija i hapšenja širom sveta i zadala "udarac bez presedana" kriminalnim bandama širom sveta, saopšteno je u utorak.

Operacija "Trojanski štit" sastojala se od policijskih akcija u 16 zemalja. Uhapšeno je više od 800 osumnjičenih i zaplenjeno više od 32 tone droga - kokaina, kanabisa, amfetamina i metamfetamina, kao i 250 komada vatrenog oružja, 55 luksuznih automobila i više od 148 milion dolara u gotovini i kriptovalutama.

U okviru globalne operacije, FBI je sarađivao i sa vlastima u Srbiji.

Kako prenosi televizija N1, pozivajući se na Tužilaštvo za organizovani kriminal, u Beogradu je uhapšeno šest osoba za koje se sumnja da su pripadnici kriminalne grupe Darija Đorđevića Dekstera. To je nastavak akcije koju je počela austrijska policija na osnovu informacija srpskih bezbednosnih službi, policije i FBI.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri saopštio je da je operacija “jasan dokaz da partnerstvo FBI I srpskih snaga reda poboljšava bezbednost građana obe zemlje, tako što se demontiraju međunarodne mreže organizovanog kriminala.”

Iz američke ambasade je saopšteno da se FBI, uz podršku Interpola, američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), udružio sa holandskom, švedskom, australijskom i srpskom policijom kao i vlastima u drugim zemljama kako bi iskoristio obaveštajne podatke dobijene iz više od 25 miliona poruka do kojih je FBI došao u periodu od 18 meseci, tokom kojih su kriminalci razgovarali o svojim aktivnostima preko uređaja koji su koristili aplikaciju ANOM, koju je nadzirao FBI.

Operacija Trojanski štit će omogućiti vladi Srbije i Europolu da povećaju obaveštajne podatke o organizovanom kriminalu koji pogađa i Srbiju i EU, naveo je ambasador Godfri.

Novac zaplenjen u akciji australijske policije protiv organizovanih kriminalnih grupa.
Novac zaplenjen u akciji australijske policije protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Kako je nastala operacija "Trojanski štit"

"Operacija 'Trojanski štit' je sjajan primer šta može da se postigne kada međunarodni partneri u agencijama za sprovođenje zakona sarađuju i razviju najsavremenija sredstva za istrage kako bi otkrili, poremetili i eliminisali transnacionalne kriminalne organizacije", saopštio je Kelvin Šajvers, pomoćnik direktora Odeljenja za krivične istrage FBI-ja na konferenciji za novinare u Hagu.

Operacija je nastala kada su agencije za sprovođenje zakona uspele da onesposobe dve druge šifrovane platforme EnkroČet i Skaj ECC. To je značilo da su kriminalne grupe koje trguju narkoticima i organizuju rad podzemlja širom sveta - tražile nove sigurne telefone.

FBI je imao upravo ono što im je potrebno. Aplikacija nazvana ANOM instalirana je na modifikovane mobilne telefone.

"Postojala je praznina zbog manjka šifrovanih platformi", objasnio je Šajvers. "To je nama stvorilo mogućnost za saradnju sa međunarodnim partnerima, ne samo da razviju konkretnu platformu već i proces prikupljanja i razmene obaveštajnih podataka".

Aplikacija je bila kičma operacije "Trojanski štit" koju je vodio FBI, a takođe su učestvovali američka Agencija za borbu protiv narkotika, Europol i agencije za sprovođenje zakona iz više od deset zemalja.

Aplikacija ANOM je postajala sve popularnija kako su kriminalci jedni drugima govorili da je u pitanju bezbedna platforma. U proteklih 18 meseci, FBI je obezbedio šifrovane uređaje za više od 300 bandi koje operišu u više od stotinu zemalja. To je omogućilo policiji da prati kriminalce dok su razgovarali o ubistvima, isporukama narkotika i drugim zločinima.

Prikupljanje i analiza obaveštajnih podataka "omogućili su nam da sprečimo ubistva, doveli su do zaplene droga i oružja i sprečen je veliki broj zločina", naveo je Šajvers.

Australijski premijer Skot Morison na konferenciji za novinare govori o "operaciji Ajronsajd", međunarodnoj akciji protiv organizovanog kriminala, 8. juna 2021. u Sidneju.
Australijski premijer Skot Morison na konferenciji za novinare govori o "operaciji Ajronsajd", međunarodnoj akciji protiv organizovanog kriminala, 8. juna 2021. u Sidneju.

Prethodno su zvaničnici u Australiji i Novom Zelandu saopštili da je zadat veliki udarac organizovanom kriminalu nakon što su stotine kriminalaca obmanute da koriste aplikaciju za razmenu poruka.

U Australiji je uhapšeno više od 200 ljudi.

U zajedničkoj trogodišnjoj akciji nazvanoj "operacija Ajronsajd" koju su sproveli federalna policija Australije i američki Federalni istražni biro, agenti su otkrili veliki broj informacija dok su pratili sajt o globalnoj ilegalnoj trgovini narkoticima širom Azije, Južne Amerike, Bliskog istoka i Australije, kao i 20 zavera za ubistvo.

Australijski zvaničnici objavili su u Sidneju da je 224 ljudi uhapšeno dan ranije, na osnovu ukupno 526 optužnica. Više od 4.000 australijskih federalnih, državnih i lokalnih policajaca je takođe zaplenilo četiri metričke tone droga, više od 100 komada oružja i skoro 35 miliona dolara u gotovini tokom racija širom zemlje.

Premijer Skot Morison izjavio je da je operacija zadatala "težak udarac" koji će "odzvanjati širom sveta organizovanog kriminala."

“Ovo je značajan trenutak u istoriji australijske policije", rekao je Morison.

U susednom Novom Zelandu, u utorak je uhapšeno 35 osoba.

XS
SM
MD
LG