Linkovi

Epl dodao oznake o privatnosti za aplikacije koje se nude u EpStoru


Arhiva - Logo Epla iznat ulaska u prodavnicu te kompanije na Petoj aveniji, u Menhetnu, Njujork, 21. jula 2015.
Arhiva - Logo Epla iznat ulaska u prodavnicu te kompanije na Petoj aveniji, u Menhetnu, Njujork, 21. jula 2015.

Epl je u ponedeljak počeo da dodaje oznake koje označavaju koje korisničke podatke prikupljaju igrice, aplikacije za četovanje (ćaskanje) ili drugi softveri koji se nude u EpStoru (App Store), Eplovoj onlajn prodavnici za mobilne uređaje te kompanije.

Proizvođač ajfona najavio je planove za takve oznake privatnosti kada je prvi put predstavio novu verziju svog mobilnog operativnog sistema iOS, koju je objavio u septembru.

"Na stranicama proizvoda Eplove prodavnice naći će se rezimei prakse privatnosti koje su programeri sami prijavili, prikazani u jednostavnom, lako čitljivom formatu", napisao je Epl u blogu kada je iOS 14 pokrenut.

"Od početka sledeće godine sve aplikacije će morati da dobiju korisničku dozvolu pre trekinga".

Epl je počeo da izbacuje oznake u ponedeljak, a pravilo se odnosilo na nove aplikacije za ajfon, ajped, Epl voč, Epl TV i Mek računare.

Oznake će sadržati informacije koje programeri dostavljaju kada šalju aplikacije na odobrenje, kako bi mogle da se pojave na virtuelnim rafovima EpStora, navodi kompanija sa sedištem u Silicijumskoj dolini.

Epl je prošle nedelje počeo da zahteva od programera da predaju informacije o privatnosti za upotrebu.

"Epl je nedavno zahtevao da sve aplikacije distribuirane putem njihovog EpStora prikazuju detalje osmišljene tako da pokažu ljudima kako se njihovi podaci mogu koristiti", saopštila je služba za razmenu poruka pametnih telefona u vlasništvu Fejsbukovog Vocapa (WhatsApp) u objavi na blogu objašnjavajući koje podatke aplikacija prikuplja.

"Moramo prikupiti neke informacije da bismo pružili pouzdanu globalnu komunikacionu uslugu", kaže se u njoj.

Prema Eplu, cilj je da korisnici mogu lako da vide i razumeju šta aplikacije rade sa njihovim podacima, od lista kontakata do mesta gde se nalaze.

Tipovi podataka dodani na marke uključuju praćenje radi ciljanja oglašavanja ili deljenja sa posrednicima podataka, kao i informacije koje mogu otkriti identitet korisnika.

Epl i Android mobilni operativni sistemi pružaju alate za kontrolu vrsta podataka kojima aplikacije mogu pristupiti nakon što se instaliraju.

XS
SM
MD
LG