Linkovi

Bezuspešna borba za kontrolu oružja


Demokrate u oba doma američkog Kongresa koristile su različite vrste proceduralne taktike u pokušaju da primoraju zakonodavno telo da preduzme akciju u vezi sa epidemijom oružanog nasilja u SAD

Većina demokrata i mali broj republikanaca podržava zakonski predlog koji je Predstavničkom domu predstavio republikanski kongresmen Piter King, a kojim bi se se zabranila kupovina oružja svima onima koji se nalaze na spisku Federalnog istražnog biroa osoba, kojima nije dozvoljeno letenje, jer su osumnjičene za terorističke aktivnosti. Međutim, republikanski lideri u oba Kongresna doma protive se toj meri i ne nameravaju da ga stave na glasanje.

Prošlonedeljno masovno ubistvo u San Bernardinu, u Kaliforniji, podstaklo je nove diskusije o tome kako suzbiti talas oružanog nasilja u Sjedinjenim Državama. U Kongresu, demokrate bezuspešno pokušavaju da pokrenu pitanje kontrole oružja, tako što organizuju brojna protestna glasanja.

Ovog puta pažnja je usredsređena na zakonski predlog kojim se zabranjuje prodaja oružja svima koji se nalaze na spisku osumnjičenih za terorizam FBI-a. Mnoge demokrate su frustrirane:

“Postoji velika rupa u zakonu, kojom se omogućava osumnjičenim teroristima da nabavljaju oružje u ovoj zemlji. Ako smatramo da nemaju pravo da lete avionom, kako to da imaju pravo da kupe oružje?", zapitala se demokratska članica Predstavničkog doma Džeki Spijer.

Većina republikanaca navode da predsednik Obama i demokrate u Kongresu treba da se usredsrede na terorizam inspirisan Islamskom državom, a manje na ograničavanje prava Amerikancima da poseduju oružje, koje im je zagarantovano drugim amandmanom američkog Ustava.

“Želim da budem jasan: ovde se ne radi o oružju, već o terorizmu. Stavljanje ta dva pitanja u isti koš je očigledan pokušaj da se izvuče korist iz tragedije, na šta treba gledati sa prezirom“, rekao je republikanski kongresmen Stiven Palaco.

“Želim da minutom ćutanja odamo poštu svim žrtvama“, poručio je predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan.

Kongres treba da učini više od minuta ćutanja posle svakog masovnog ubistva, poručila je liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi.

“Naše odsustvo akcije i ćutanje su neprihvatljivi. Kako možemo da ćutimo? Što je mnogo - mnogo je. Ne novom nasilju, ne ćutanju“.

Kako se približava treća godišnjica od masakra u osnovnoj školi Sendi Huk, kada je ubijeno 26-oro dece i nastavnika, demokrate pozivaju republikance da im se pridruže u pronalaženju razumnih rešenja.

XS
SM
MD
LG