Linkovi

Senator "zauzeo govornicu" zbog oružja


Senator Kris Marfi iz Konektikata "zauzeo" je govornicu u Senatu zahtevajući glasanje o merama za kontrolu oružja
Senator Kris Marfi iz Konektikata "zauzeo" je govornicu u Senatu zahtevajući glasanje o merama za kontrolu oružja

Posle više od tri godina govora u američkom Senatu u kojima je apelovao na Kongres da preduzme mere suzbijanja oružanog nasilja u Americi, koje se otima kontroli, senator Kris Marfi juče je preduzeo drastičniju akciju.

Tri dana posle maskra u Orlandu, demokrata iz Konektikata je izašao za govornicu i obećao da će nastaviti da govori sve dok demokrate i republikanci ne pristanu na preduzimanje mera protiv oružanog nasilja. Marfijeve kolege demokrate u Senatu su učestvovale u procesu, koji se naziva “filibaster”.

One su poručile da je “bilo zaista dosta” neaktivnosti, i da njihov zahtev nije stranački niti radikalan, te da ga podržava ubedljiva većina Amerikanaca.

Marfi je okončao filibuster posle skoro 15 sati govora pošto je objavljeno da su senatski republikanski lideri pristali da razmatraju zakon kojim se ljudima na FBI-jevoj listi potencijalnih terorista brani da kupuju vatreno oružje, kao i drugi zakon kojim bi se proširila provera biografije kupaca oružja.

Marfi je u Senatu postao najuporniji zagovornik kontrole oružja od kada je naoružani napadač ubio 20 dece u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu u Konektikatu u decembru 2012. Njegovi napori privukli su pažnju korisnika Tvitera u SAD gde je tokom noći bio najpopularnija tema.

XS
SM
MD
LG