Linkovi

Horovic pred senatorima, FBI grešio, ali istraga opravdana


Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Majkl Horovic na današnjem pretresu u Senatu (Foto: AP)
Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Majkl Horovic na današnjem pretresu u Senatu (Foto: AP)

Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe, koji je interni kontrolor tog sekretarijata, svedočio je pred Odborom za pravosuđe u Senatu o svom izveštaju o istrazi o Rusiji. Majkl Horovic je utvrdio da je pokretanje te istrage bilo osnovano, odnosno da FBI u tome nije bio politički pristrasan, ali da je bilo propusta u nadzoru Trampovih saradnika u kampanji. Republikanci, kao i sekretar za pravosuđe, osporili su Horovicov izveštaj.

Izveštaj o tome da li je istraga o Rusiji bila osnovana i na neki način povezana sa Trampovom kampanjom bio je dugo očekivan. Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Majkl Horovic informisao je Senat o svojim nalazima.

“Utvrdili smo da je operacija Crossfire Hurricane pokrenuta radi autorizovane, osnovane istrage, bazirane na činjenicama”, rekaoi je Horovic.

Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe: Istraga FBI osnovana, propusti brojni
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Horovic je govorio u Senatu dva dana pošto je izveštaj objavljen.

U dokumentu se navodi da je FBI imao dovoljno dokaza za pokretanje istrage i da je istraživao “potencijalno federalno krivično delo, pretnju po nacionalnu bezbednost ili obe stvari”.

“Nismo pronašli nikakve dokaze da je FBI odluku o pokretanju istrage doneo na osnovu političke pristrasnosti ili drugih sumnjivih razloga”, dodao je Horovic.

Generalni inspektor odbacio je tvrdnje predsednika Trampa i drugih da je istraga o Rusiji bila “lov na veštice”.

“Nelegalna špijunaža. Pokušaj državnog udara. Obama je znao za to”, rekao je Tramp.

Generalni inspektor je takođe utvrdio da je FBI napravio “ozbiljne propuste” kada je od suda tražio nalog za nadzor Trampovog saradnika u kampanji Kartera Pejdža. O tome je na mitingu u Heršiju u Pensilvaniji u utorak uveče govorio i predsednik Tramp.

“Generalni inspektor je pronašao da je zahtev FBI-a za špijunažu Pejdža sadržao 17 grešaka - opšte poznatih kao laži i obmane”.

Sekretar za pravosuđe je za NBC rekao da je izveštaj površan, a na istoj liniji su i republikanci u Kongresu, pre svih predsedavjuči senatskog Odbora za pravosuđe Lindzi Grejem.

“Bilo da volite ili mrzite Trampa, ili vas baš briga za njega, ovaj izveštaj pokazuje veliki broj neregularnosti”.

Demokrate tvrde suprotno.

“Istraga nije bila politički motivisana, nema države u državi. Jednostavno, istraga FBI je bazirana na činjenicama, a ne na pristrasnosti”, rekla je Dajen Fajnstin, najviše rangirana demokratkinja u Odboru za pravosuđe Senata.

Uprkos istrazi Generalnog inspektora, sekretar za pravosuđe Vilijem Bar pokrenuo je svoju istragu o poreklu istrage o Rusiji.

XS
SM
MD
LG