Linkovi

Tramp napada istragu i medije posle Malerovog izveštaja


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp i njegovi politički saveznici slave posle objavljivanja izveštaja specijalnog tužioca Roberta Malera u kojem je navedeno da nisu pronađeni dokazi o dosluhu Trampove predsedničke kampanje 2016. i Rusije. Tramp je u utorak na Tviteru ponovo žestoko napao američke medije koje, kako je naveo, osuđuju širom sveta zbog načina na koji su izveštavali o "obmani o saradnji sa Rusijom". Takođe ih je nazvao neprijateljem naroda i "pravom opozicijom". Za Malerovu istragu rekao je da je "lov na veštice", da je sramno to što se dogodilo i da ne bi trebalo dozvoliti da se to ponovi.

Tokom sastanaka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Beloj kući u ponedeljak, predsednik Tramp je izrazio gnev povodom upravo završene istrage o mešanju Rusije u izbore.

“Reći ću vam. Volim ovu zemlju. Volim je isto toliko koliko volim porodicu, zemlju, Boga. Medjutim, ono što su oni uradili je bio lažni narativ i užasna stvar. Nikada ne smemo dozvoliti da se to desi još jednom predsedniku.”

Uprkos ljutnji, Tramp će verovatno ove nedelje slaviti pošto je istraga specijalnog tužioca Roberta Malera pokazala da nije bilo dokaza o dosluhu izmedju Rusije i Trampove kampanje 2016. uključujući samog predsednika. Medjutim, Maler je bio manje definitivan povodom toga da li je predsednik ometao pravdu.

Sekretar za pravosudje Vilijam Bar je doneo odluku da ne postoji dovoljno dokaza da se podigne optužnica, ali je takodje naveo Malerov zaključak da nije oslobodio Trampa odgovornosti po pitanju ometanja pravde. Trampovi saveznici, uključujući portparolku Bele kuće, Saru Hakabi Sanders, u ponedeljak su napali medije.

Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar
Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar

“Ne samo da su izveštavali i širili klevetničke i maliciozne laži već su se nadali da će oboriti predsednika Sjedinjenih Država.”

Još jedan odlučan branilac predsednika, republikanski senator Lindzi Grejem, rekao je da je vreme da zemlja krene napred.

Ima nekih ljudi koji nikada neće prihvatiti Malerov izveštaj, niti ono što ja kažem niti ono što Vilijam Bar kaže. Medjutim, u skladu sa svim razumnim standardima, Maler je u potpunosti istražio Trampovu kampanju.”

​Opozicione demokrate žele da znaju više o Malerovom fokusu na ometanju pravde. Takođe zahtevaju objavljivanje celokupnog Malerovog izveštaja. Predsednik Odbora za pravosudje u Predstavničkom domu Džerold Nadler kaže:

Više pitanja nego odgovora posle Malerovog izveštaja

“Njegovi zaključci postavljaju više pitanja nego što pružaju odgovora imajući u vidu činjenicu da je Maler otkrio dokaze koji, po njegovim rečima, ne oslobadjaju predsednika odgovornosti.”

Malerova odluka da ne iznese stav o ometanju pravde je značajna kaže, bivši federalni tužilac Prit Bharara.

“Bio je to veoma tesan slučaj. Bob Maler je odlučio da se ne izjasni o tome da li bi ili ne trebalo da bude podignuta optužnica, a to činite samo ako postoje znatni dokazi o opstrukciji.”

Pitanje koje ostaje nerešeno povodom predsednikovog ometanja pravde bi moglo da bude jedna od tema kampanje demokratskih predsedničkih kandidata, poput senatora Bernija Sandersa.

“Želim da vidim celokupan izveštaj jer niko, posebno ne ovaj predsednik, nije van zakona. “

Tramp je još uvek suočen sa istragom Kongresa i tužilaca u Njujorku. Medjutim, izveštaj specijalnog istražitelja jasno daje Trampu politički podstrek i čini njegov opoziv gotovo nemogućim kaže Leri Sabato.

“Lako je zagovarati opoziv. Ali je jako teško ili gotovo nemoguće zapravo postići opoziv i osudu.

Tramp sada računa na ovaj politički podstrek koji mu je pružio Malerov izveštaj dok se sprema za kampanju uoči trke za reizbor naredne godine.

XS
SM
MD
LG