Linkovi

Trampov mandat na dva koloseka


Predsednik SAD Donald Tramp stiže u Belu kuću posle samita u Hanoju (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Predsednik SAD Donald Tramp stiže u Belu kuću posle samita u Hanoju (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Protekla nedelja je u svakom smislu bila zanimljiva za Donalda Trampa. Svi njegovi napori da u Vijetnamu postigne dogovor sa severnokorejskim liderom su zapravo bili u senci bombastičnog svedočenja njegovog bivšeg advokata Majkla Koena u Kongresu. I to je samo još jedan primer kako se Trampov mandat odvija na dva paralelna koloseka.

Razočaranje posle samita Trampa i Kima u Hanoju, pošto dvojica lidera nisu uspela da se dogovore u vezi sa nuklearnim programom Severne Koreje.

„Kim ima viziju koja nije baš bliska našoj, ali su nam stavovi svakako bliži nego pre godinu dana. Mislim da ćemo jednom doći do cilja, ali kada je reč o ovom konkretnom samitu - odlučio sam da napustim pregovore“, rekao je Tramp ranije ove nedelje.

Na drugoj strani sveta, u Kongresu, odvijala se paralelna drama koja bi mogla da ima ozbiljne posledice po predsednika, a u glavnoj ulozi bio je Majkl Koen, bivši lični advokat predsednika SAD, koji bez pardona je govorio o predsedniku na javnom pretresu u Kongresu, uživo prenošenom na televizijama.

Majkl Koen, bivši advokat predsednika Trampa, ove nedelje na Kapitol hilu (Foto: AP)
Majkl Koen, bivši advokat predsednika Trampa, ove nedelje na Kapitol hilu (Foto: AP)

Koen je optužio Trampa da je kršio zakon i govorio o njegovim ličnim osobinama.

„Poznajem gospodina Trampa. On je rasista i prevarant“.

Tramp je negirao Koenove optužbe, dok su ga republikanci okarakterisali kao potvrđenog lažova i optužili demokrate da njegovo svedočenje hoće da iskoriste za početak Trampovog opoziva.

“Ovo je pokušaj da se naudi predsedniku i da se postavi temelj za naredne poteze u procesu opoziva“, rekao je republikanski kongresmen ​Klej Higins.

Ali političke i pravne posledice po Trampa, posle Koenovog svedočenja, mogu biti ozbiljne, kaže analitičar Rendi Zelin.

„Majkl Koen nije baš najbolji izbor za svedoka, ali je od svih bio najblliže Trampu“.

Predsednik Tramp je to svedočenje ocenio kao skretanje pažnje sa njegovih spoljnopolitčkih poteza.

„Užasno je što je ovaj lažni pretres održan u isto vreme kad i veoma važan samit“.

Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un na sastanku u Hanoju (Foto: Reuters)
Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un na sastanku u Hanoju (Foto: Reuters)

Zbog slabih rejtinga i istraga koje se vode protiv njega, Tramp se nadao da će uspešnim samitom sa Kimom poboljšati svoju političku poziciju, kaže Dejvid Kim iz Stimson centra.

„Jer želi pobedu. A ovo je jedino diplomatsko dostignuće na koje sad može da se pozove. Amerika se povlači iz Sirije i Avganistana, a imamo i loše odnose sa prijateljima u NATO-u“.

Neuspeh samita sa Severnom Korejom u kombinaciji sa Koenovim svedočenjem dešava se u trenutku kada se predsednik priprema za bitku za reizbor, kaže Džon Fortije iz Centra za dvostranačku politiku.

“I dalje 43 ili 44 odsto građana smatra da dobro radi. I to nije mali broj, ali nije ni dovoljno veliki za njega, koji želi da ide na izbore“.

Još izazova je pred predsednikom, a možda najveći je izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u izbore.

XS
SM
MD
LG