Linkovi

Hong Kong: Policija izbacila demonstrante iz zgrade parlamenta


Policija u opremi za razbijanje demonstracija na ulicama Hong Konga (Foto: REUTERS/Thomas Peter)
Policija u opremi za razbijanje demonstracija na ulicama Hong Konga (Foto: REUTERS/Thomas Peter)

Policija Hong Konga izbacila je demonstrante iz zgrade parlamenta u koju su upali tokom protesta u ponedeljak. Nije poznato da li je, u akciji u kojoj su policijske snage koristile suzavac i silu, bilo privedenih građana.

Interevencija policije počela je oko ponoći po lokalnom vremenu uz upozorenje da će biti upotrebljena sila ukoliko demonstranti, kojih je pred zgradom parlamenta bilo oko hiljadu, pruže otpor.

Stotine demonstranata u Hong Kongu upalo je, tokom protesta koji su prerasli u nasilje, u zgradu lokalnog parlamenta na 22. godišnjicu vraćanja tog grada pod upravu Kine. Njih više desetina polomilo je staklo na ulazu u zgradu. Potom su stotine ušle u predvorje gde su sprejem ispisivale poruke na zidovima.

Prethodno, Vlada ih je pozvala na prekid nasilja uz argument da je prestala da radi na zakonu o ekstradiciji i da će zbog toga biti automatski poništen u julu sledeće godine. Demonstranti su revoltirani i zbog zakona koji omogućuje ekstradiciju državljana Hong Konga Kini, koji je vlast usled pritiska javnosti povukla iz procedure, ali ne i ukinula.

Podsetimo, tokom juna građani Hong Konga su protestovali zbog planova vlasti da usvoje kontroverzni zakon o koji bi omogućio izručenje u kontinentalnu Kinu. Vlada se saglasila da ga suspenduje na neodređeno vreme. Protesti su međutim nastavljeni, uz zahtev da se sa funcije povuče šefice uprave Hong Konga Keri Lam.

Hong Kong: Pobeda ili priprema terena za reakciju Kine?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

XS
SM
MD
LG