Linkovi

Hong Kong i Kina: Sprema li Peking odmazdu?


Hong Kong: Pobeda ili priprema terena za reakciju Kine?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Detalj sa građanskog protesta u Hong Kongu

Odluka vlasti Hong Konga da zbog masovnih protesta zaustave usvajanje kontroverznog predloga zakona o izručenju deluje kao retka politička neprijatnost za kinesku Komunističku partiju. Međutim, prodemokratski demonstranti strahuju od reakcije zvaničnog Pekinga u narednim nedeljama.

Umesto mase građana koja se prethodnih dana okupljala na gradskim ulicama ispred parlamenta Hong Konga kampuje šačica demonstranata. Kažu da razmatraju naredne poteze i pitaju se hoće li se Peking obrušiti na njih.

“Sigurno da strahujem. Ali, moramo nastaviti. Jer ako odustanemo gubimo borbu za slobodu. Neće biti druge šanse", reči su Kema jednog od okupljenih.

Odluka o stopiranju usvajanja Zakona o izručenju, osporavanog u javnosti, znači i odbacivanje kineskog uticaja na tom području. Značajna je to pobeda za aktiviste, poput Džošue Vonga, koji je tokom nedelje pušten iz pritvora.

“Pre pet godina smo rekli da ćemo se vratiti. I evo nas", kaže Vong.

Veliki broj građana dane je provodio na gradskim ulicama. Međutim, najveći izazov, možda tek sledi. Vilson Lung, iz nevladine Progresivne advokatske grupe, upozorava na moguću odmazdu Kine.

“Postoje razlozi za strahovanje da bi sada, pošto je privučena pažnja međunarodne javnosti, Peking Hong Kongu mogao da nametne žešću kontrolu", ukazuje Lung.

Stopirani predlog Zakona o izručenju tumači se kao nespretna, neiznuđena greška. Međutim, kako vreme protiče, Lung smatra da bi Peking mogao da proširi uticaj na suptilnije načine.

“Mogli bi, na primer, da utiču na izbore, pomognu da budu izabrani kandidati povezani sa njima, kao i da diskvalifikuju opozicione kandidate i da finansiraju i podržavaju njima bliske medije", kaže on.

Mnogi demonstranti smatraju da je ostavka Keri Lam, šefice uprave Hong Konga povezane sa kineskim vlastima, jedini put napred. To je, ukazuje Emili Lau, bivša poslanica, izuzetno važno.

“Neki će reći: ‘U čemu je svrha? Ako se povuče, svakako ćete dobiti još jednu marionetu Pekinga’. To se dešava zbog našeg nedemokratskog izbornog sistema. Ali činjenica je da svim tim marionetama treba ukazati da moraju da odu sa funkcije ako učine nešto loše", kaže bivša članica parlamenta.

Za sada bi, smatra Džošua Vong, protesti mogli biti jedino rešenje.

“Peking treba da plati. Čitavu generaciju građana Peking je pretvorio u disidente", smatra jedan od vođa protesta.

Mada će se protesti na kraju možda ugasiti – gnev, za sada, ostaje.

XS
SM
MD
LG