Linkovi

Izveštaj o trafikingu: Srbija napredovala, CG i dalje "za praćenje"


Vlada Srbije ne ispunjava minimalne standarde u eliminaciji trgovine ljudima, ali ulaže napore da to spreči i zbog toga je napredovala u odnosu na prethodni izveštaj, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima koji je objavljen u četvrtak u Vašingtonu. Srbija je i dalje zemlja drugog nivoa, ali nije više u grupi koja zahteva dodatno praćenje.

U izveštaju se navodi da je vlada radila na konsolidaciji pravosuđa kada je reč o krivičnom delu trgovine ljudima i formirala je Kancelariju nacionalnog koordinatora.

"Usvojena je i strategija u borbi protiv trgovine ljudima kao i akcioni plan, a za njegovu primenu izdvojeno je oko 8 miliona dinara. Ponovo je uspostavljeni Savet za borbu protiv trgovine ljudima koji se sastaje najmanje dvaput godišnje", istakao je Stejt department.

Međutim, ocenio je da vlada nije ispunila standarde u nekoliko ključnih područja: formalne procedure za identifikaciju žrtava i dalje nisu ustanovljene, kao i mehanizmi podrške žrtvama. Centar za hitne prijeme, koji bi trebalo da žrtvama omogući sklonište, petu godinu zaredom ne funkcioniše. I broj sudskih presuda za krivično delo trgovine ljudima petu godinu zaredom opada.

Za Srbiju se preporučuje da energično istraži, krivično goni i osudi na najstrože kazne one koji trguju ljudima, da formalizuje identifikaciju žrtava, da pojača saradnju sa civilnim sektorom i žrtvama pruži neophodnu podršku uz usvajanje posebnih procedura za decu.

TIPReport
TIPReport

Navodi se i da žrtvama treba pružiti zaštitu pri svedočenju na sudu kako bi se eliminisala zastrašivanja i ponovne trauma. Savetuje se i obučavanje istražitelja, tužilaca i sudija da slučajeve posmatraju iz perspektive žrtve.

U preporukama se ističe i da treba pojačati napore na identifikaciji žrtava trgovine ljudima među migrantima i tražiocima azila, kao i deci koja prose na ulici. Preporučeno je i da se obezbede sredstva za Centar za zaštitu žrtava trafikinga i centra za hitan prijem, i da se obuče službenici vlade i inspektori.

Kosovo

U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo, navodi se da vlada ne ispunjava minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže napore da to promeni. Kosovo je takođe označeno kao zemlja drugog nivoa.

Stejt department je ocenio da vlada ulaže napore u oblasti identifikacije žrtava i proaktivno sprovodi istrage u koje su uključeni inspektori rada tužioci i socijalni radnici.

Kancelarija državnog tužioca, kako se podseća, takođe je odredila spcijalnog koordinatora za trgovinu ljudima i napravila bazu podataka koja prati slučajeve trgovine ljudima.

Ističe se međutim da vlada ipak nije ispunila ključne standarde: sudije izriču blage kazne osuđenima za trafiking, tužioci nastavljaju da označavaju slučajeve trafikinga kao manja krivična dela, dok je vlada smanjila finansiranje skloništa koja obezbeđuje nevladin sektor i nema stabilan izvor finansiranja NVO koje obezbeđuju podršku žrtvama.

Kosovu se takođe preporučuje da energično istraži, krivično goni i osudi one koji se bave trgovinom ljudima uključujući i zvaničnike koji su saučesnici. Navodi se i da bi trebalo obezbediti stabilno finansiranje skloništa NVO, odrediti posebne tužioce i sudije koji će se baviti slučajevima trafikinga, obučiti tužioce kako bi detektovali osetlljive grupe među prostitutkama, migrantima i izbeglicama i ostalim rizičnim grupama.

Navodi se i da treba ojačati pravne mehanizme i saradnju vlade sa lokalnom zajednicom kako bi se napravila skloništa za žrtve trafikinga u opštinama na severu Kosova.

Crna Gora

Crna Gora je u izveštaju Stejt departmenta, drugu godinu za redom, zemlja drugog nivoa, u kojoj je potrebno dodatno pratiti situaciju.

Crnogorska vlada, kako je saopšteno u izveštaju, ne poštuje u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to postigne

“Vlada je pokazala značajne napore krivičnim gonjenjem dva počinioca, prvi put od 2014. godine, u okviru člana 444 Krivičnog zakonika (kojim se zabranjuju svi oblici trgovine ljudima i propisuju zatvorske kazne do 10 godina ili do 12 godina koje su dovoljno stroge i srazmerne kaznama koje su propisane za druga teška krivična djela, kao što je silovanje)”, navodi Stejt department ali i ističe da vlada nije pokazala povećane napore u odnosu na prethodni period.

Crnogorska vlada, kako je navedeno, nije osudila ni jednog trgovca ljudima četvrtu godinu za redom, inspekcija za rad nije imala dovoljno resursa da proaktivno identifikuje žrtve, Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima izgubila je status nezavisne agencije, a nedostatak presuda sprečio je žrtve da dobiju odštetu od trgovaca ljudima.

Za Crnu Goru se preporučuje da sprovodi energične istrage, krivično goni I osuđuje trgovce ljudima u okviru Člana 444 Krivičnog zakonika, da poveća napore za identifikaciju potencijalnih žrtava, naročito među decom koja prosjače, prostitutkama i sezonskim radnicima, da obezbedi napredniju obuku sudija, tužioca i policije, te da ohrabri žrtve da učestvuju u istragama .

Navodi se i da bi trebalo izdvojiti dovoljno sredstava za inspekciju rada za identifikaciju žrtava prinudnog rada, integrisatii romske grume u proces donošenja odluka o zaštiti žrtava, oformiti i finansirati fond za nadoknadu štete i informisati žrtve o pravu na nadoknadu štete tokom sudskog procesa, te osigurati da Kacelarija protiv trgovine ljudima ima adekvatna ovlašćenja i kapacitete da preduzme napore u borbi protiv trafikinga.

Državni sekretar Majk Pompeo predstavlja izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima
Državni sekretar Majk Pompeo predstavlja izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima

SAD lider u borbi protiv trafikinga

Predstavljajući izveštaj o trgovini ljudima, državni sekretar Majk Pompeo je poručio da trgovina ljudima podriva nacionalnu bezbednost, tržišta i podstiče međunarodne kriminalne grupe i terorističke organizacije. Islamska država i Boko Haram, kako je naveo, trgovinom ljudima obezbeđuju i izvore finansiranja.

"SAD ostaju lider u borbi protiv ove globalne pretnje, a predsednik Donald Tramp je to označio kao prioritet za administraciju i stavio na raspolaganje sve resurse vlade za borbu protiv trgovine ljudima. Administracija će u tom smislu sarađivati sa Kongresom, nevladinim i privatnim sektorom, organizacijama za ljudska prava i žrtvama", naveo je Pompeo.

Izveštaj Stejt Departmenta o ljudskim pravima, kako je ocenio, je osnovni alat u borbi protiv modernog ropstva i daje instrukcije vladi svake zemlje kako da se izbori sa tim problemom, spreči dalju trgovinu ljudima i krivično goni one koji se time bave.

Izveštaj iz 2018. se fokusira na to kako se lokalne zajednice mogu izboriti sa trgovinom ljudima i kako vlade zemalja u tome mogu da im pomognu. Pompeo je istakao da se lično uverio u to da su iskustva iz prve ruke najkorisnija u borbi protiv trafikinga.

Nagrađena i Ivana Radović iz Astre

Ivana Radović iz Astre dobitnica nagrade Stejt departmenta
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

​Posle predstavljanja izveštaja, američki državni sekretar Majk Pompeo i ćerka predsednika Donalda Trampa i savetnica u Beloj kući, Ivanka Tramp dodelili su ovogodišnje nagrade "TIP Hero" koje se dodeljuju pojedincima iz celog sveta za angažman u borbi protiv trgovine ljudima. Među dobitnicima ove godine je i Ivana Radović iz organizacije Astra iz Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG