Linkovi

Ambasador Skot: Javno-privatnim dijalogom do dobrih zakona


USAID, NALED-a i Republičkog sekretarijata za javne politike o javno-privatnom dijalogu za razvoj

Reforma sistema izdavanja građevinskih dozvola bila je jedan od dobrih primera saradnje Vlade Srbije, privatnog sektora i civilnog društva, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i ocenio da je potrebno da se kroz novi projekat javno-privatnog dijaloga za razvoj takva praksa uspostavi kao standard.

Na skupu koji je održan u petak u Beogradu, ambasador Skot je rekao da mu je zadovoljstvo što može da govori na konferenciji koja označava početak novog četvorogodišnjeg projekta USAID, NALED-a i Republičkog sekretarijata za javne politike o javno-privatnom dijalogu za razvoj:

"Nastavljanje dijaloga između donosilaca propisa i onih koji podležu propisima, poboljšava okruženje za biznis i generiše dinamičniji i održiv ekonomski rast. Ova vrsta javno-privatnog dijaloga ima ključnu ulogu u oblikovanju efikasnih zakona. I može da unapredi predvidivost i transparentnost u regulaciji poslovanja, što donosi pozitivan uticaj - ekonomski rast", naglasio je Skot.

Američki ambasador je pohvalio angažovanje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović u reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola, kao i skoro 1.500 učesnika u javnoj raspravi u tom procesu:

"Proces daje rezultate. Danas je reforma sistema izdavanja građevinskih dozvola prepoznata kao jedna najvažnijih reformi koje su primenjene u Srbiji u poslednjih nekoliko godina. Ona ima stvarni ekonomski uticaj i kao rezultat reformi, od uvođenja "one stop shop" sistema 2015. godine, broj izdatih građevinskih dozvola neprestano raste, pa je u 2017. godini odobreno 46 odsto dozvola više nego u 2016. godini", objasnio je Skot.

A u materijalu koji je dostavljen na konferenciji, ukazuje se da po podacima Regulatornog indeksr Srbije za 2017/2018 godinu, 60 odsto zakona bitnih za privredu nije prošlo kroz javnu raspravu u protekloj godini, 90 odsto je doneto po hitnom postupku, dok polovina nacrta zakona nije bila dostupna na

sajtovima nadležnih ministarstava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG