Linkovi

Otvaranje poglavlja instrument pritiska EU na Srbiju


European Western Balkans

U tehničkom smislu ne postoje prepreke za otvaranje pet novih poglavlja u pregovorima sa EU, ali kako je ocenila koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović, odluka da se otvore samo dva umesto pet poglavlja instrumentalizuje otvaranje poglavlja, da bi se na Srbiju izveo pritisak u samo jednom poglavlju - 35, o Kosovu.

Na tribini portala European Western Balkans posvećene evrointegracijama, koja je održana u ponedeljak, Dragojlović je rekla da to nije fer i podsetila da su radne grupe Konventa o EU dale pozitivno mišljenje o svih pet pregovaračkih pozicija i da u njima piše šta će Srbija uraditi do stupanja u članstvo:

"Ne vrši ona time pritisak na Srbiju za neispunjavanje obaveza iz Poglavlja 23 i 24, nego time maše kao palicom i opominje Vladu da će, ukoliko ne budu pregovori sa Prištinom napredovali kako valja, podsetiti i na slobodu medija, i na vladaviunu prava, i na nezavisnost pravosuđa".

Kako je još rekla Dragojlović, sama EU ima mnogo problema na koje je bila usmerena njihova pažnja, više nego na Zapadi Balkan. Tek kada je ovde izmereno koliki je uticaj Rusije - onda su došli, navela je Dragojlović.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike ocenio da je otvaranje samo dva poglavlja upozorenje da će se taj proces nastaviti usporeno ako Srbija ne unapredi dinamiku u vladavini prava, ne nastavi dijalog sa Prištinom na osnovu jučerašnjeg dogovora dva predsednika:

"Evidentno je da države članice nisu prepoznale da je Srbija učinila dovoljan napor u onim pitanjima kojima se definiše dinamika pristupanja EU, a to su poglavlja 23 i 24, i u dijalogu sa Prištinom, odnosno u poglavlju 35", rekao je Majstorović.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak je naglasio da je izveštaj Evropske komisije ukazao na to da Srbija za godinu i po dana nije napredovala u čak osam poglavlja, pa takvi parametri ukazuju da nije bilo realno očekivati otvaranje više od dva poglavlja. On je rekao da Srbija mora da uradi više u poglavljima 23 i 24, da bi se nametnula EU kao kredibilan partner, jer je sama rekla da će raditi na tome.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG