Linkovi

Ubijen predsednik Haitija, uvedeno vanredno stanje u zemlji


Predsednik Haitija Žovanel Moiz ubijen je u svojoj kući
Predsednik Haitija Žovanel Moiz ubijen je u svojoj kući

Predsednik Haitija Žovanel Moiz ubijen je u svojoj rezidenciji, a njegova supruga Martin je ranjena i u bolnici je. Počinioci još nisu poznati, a vlada je ovaj akt nazvala "varvarskim".

Ubistvo se dogodilo usred talasa nasilja bandi u prestonici Port o Prensu, gde se kriminalci bore sa policijom za prevlast.

"Grupa neidentifikovanih napadača, od kojih su neki govorili španski, napala je privatnu rezidenciju predsednika republike i smrtno ga ranila", kazao je premijer prelazne vlade Haitija Klod Žozep.

U televizijskom obraćanju objavio je da je u zemlji uvedeno vanredno stanje.

Bezbednosne snage na ulicama prestonice Haitija Port o Prensa
Bezbednosne snage na ulicama prestonice Haitija Port o Prensa

"Saborci moji, ostanite mirni jer je situacija pod kontrolom", rekao je Zosep.

Istakao je da policija i vojska drže situaciju pod kontrolom, iako se u gradu još može čuti pucnjava.

Haiti je politički podeljen i pogođen humanitarnom krizom, i sve to pojačava strah od nereda. Dominikanska republika je zatvorila svoje granice sa Haitijem na zajedničkom ostrvu.

"Ovaj zločin je napad na demokratski poredak na Haiti i region", rekao je Luis Abiander - predsednik Dominikanske Republike.

Panorama prestonice Haitija Port o Prensa
Panorama prestonice Haitija Port o Prensa

Protekle sedmice, lider jedne od bandi Džimi Šersije, poznat pod nadimkom Roštilj (Barbrque), pozvao je na proteste i tražio ostavku Moiza.

"Moiz mora da ode! Nova grupa ljudi treba da vodi ovu zemlju, treba da sednemo zajedno i održimo nacionalni dijalog o tome kako da preoblikujemo ovu zemlju", kazao je Šersije.

SAD analiziraju događaje na Haitiju, a predsednik Džo Bajden će biti obavešten o svemu, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki za MSNBC.

XS
SM
MD
LG