Linkovi

Četvorica osumnjičenih za ubistvo predsednika Haitija ubijena u pucnjavi


Vojnici patroloraju Peton vilom, deom grada u kom je živeo predsednik Haitija Žovanel Moiz, u Por-o-Prensu, Haiti, 7. jula 2021.
Vojnici patroloraju Peton vilom, deom grada u kom je živeo predsednik Haitija Žovanel Moiz, u Por-o-Prensu, Haiti, 7. jula 2021.

Šef nacionanih policijskih snaga Haitija rekao je da su četiri osobe osumnjičene za izvršenje atentata na predsednika Žovenela Moiza ubijene u pucnjavi sa policijom.

Šef Leon Šarl rekao je novinarima u Port-a-Prensu da su tokom pucnjave uhapšena još dvojica osumnjičenih, koje je opisao kao "plaćenike". Oslobođena su tri policajca koja su osumnjičeni atentatori držali kao taoce. Šarl nije pružio nikakve druge informacije o operaciji.

Potraga za ljudima započeta je ubrzo nakon što je Moiz ubijen tokom napada na njegovu privatnu rezidenciju u bogatom predgrađu Port-o-Prensu. Boči Edmond, ambasador Haitija u Sjedinjenim Državama, rekao je novinarima u Vašingtonu da je granica Haitija sa Dominikanskom Republikom i njenim aerodromima zatvorena.

Na pitanje Glasa Amerike da li zvaničnici znaju nacionalnost naoružanih napada, Edmond je rekao da nije siguran, ali na osnovu video snimaka koje je pribavila nacionalna policija i koji se smatraju verodostojnim, atentatori su se predstavljali kao agenti američke Agencije za borbu protiv droga (DEA).

Privremeni premijer Klod Žozep proglasio je vanredno stanje i rekao da je sada na čelu te zemlje.

Prva dama Martin Moiz, na koju je takođe pucano tokom napada, u stabilnom je, ali kritičnom stanju, rekao je ambasador. Prebačena je na lečenje u bolnicu u Majamiju na Floridi. Jedno od predsednikove dece koje je bilo kod kuće tokom napada odvedeno je na sigurno mesto.

Reakcija SAD

Američki predsednik Džo Badjen osudio je atentat i izrazio saučešće u saopštenju Bele kuće.

"Osuđujemo ovaj gnusni čin i upućujem iskrene želje za oporavak prve dame Moiz. Sjedinjene Države izražavaju saučešće narodu Haitija i spremni smo da pomognemo dok nastavljamo da radimo na sigurnom i zaštićenom Haitiju".

Bajden je napad nazvao "zabrinjavajućim".

"Potrebno nam je mnogo više informacija", rekao je on na pitanje novinara pre ukrcavanja u predsednčki helikopter Marine 1 na putu za Združenu bazu Andrevs u sredu ujutru.

Svetska tela reaguju

U Vašingtonu je Stalni savet Organizacije američkih država održalo virtuelni hitni sastanak na kome se razgovaralo o atentatu na Moisea u sredu popodne. Države članice osudile su ubistvo i izrazile saučešće i solidarnost s narodom Haitija.

Američki ambasador Bred Freden rekao je da je šokiran vestima i da su Sjedinjene Države zabrinute zbog bezbednosti i političke stabilnosti Haitija. Pozvao je sve političke aktere da ostave po strani svoje razlike i da rade na opštem dobru naroda Haitija.

U Njujorku je predsedavajući Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, francuski ambasador Nikola de Rivie, rekao da je savet duboko šokiran atentatom.

Veće će se sastati privatno u četvrtak ujutro kako bi razgovarali o razvoju događaja.

"Ovo je kritičan trenutak. Mislim da smo svi znali da je na Haitiju bilo osetljivo i teško na terenu", rekla je novinarima irska ambasadorka Džeraldin Birn Nejson. Rekla je da će Savet razgovarati o tome kako može da podrži narod Haitija.

"Mislim da je ovo mračan čas za njih i svakako želimo da budemo sigurni da možemo da izrazimo podršku narodu Haitija", rekla je.

Ujedinjene nacije imaju oko 1.200 zaposlenih na Haitiju kao deo svoje političke misije u toj zemlji.

Američki poslanici reaguju

Na Kapitol hilu u Vašingtonu, predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, njujorški demokrata Gregori Miks, izrazio je saučešće porodici Moiz i haićanskom narodu. Takođe je izrazio zabrinutost zbog nasilja.

"Spirala nasilja i političkih atentata predstavljaju pretnju po demokratiji na Haitiju. Moje misli su usmerene na narod Haitija jer se svi se nadamo povratku u mir i stabilnost", rekao je Miks u izjavi. "Učiniću sve što mogu da podržim temeljnu istragu kako bi se obezbedilo da oni koji su umešani odgovaraju za to".

Vovedeći republikanac u odboru, Majkl Mekol iz Teksasa, takođe je objavio izjavu kojom osuđuje ubistvo i poziva na istragu.

"Najoštrije osuđujem atentat na haićanskog predsednika Žovenela Moiza i nadam se da će se njegova supruga koja je povređena u napadu brzo oporaviti. Za njegovo ubistvo mora se sprovesti potpuna istraga i odgovarajuća odgovornost. Moje saučešće porodici Moiz i narodu Haitija".

Amnesti International poziva na istragu Moizovog ubistva, nazivajući ga "šokantnim pokazateljem ozbiljnog stanja ljudskih prava i političke krize sa kojom se Haiti suočava već godinama".

"Ovo je poziv na uzbunu međunarodne zajednice i haićanskih vlasti koje su nadgledale hroničnu nekažnjivost i ignorisale pozive branitelja ljudskih prava što je otvorilo put za tako ozbiljnu krizu“, rekla je Erika Gevara-Rosas, regionalna direktorka Amnestija za Ameriku.

Nedavni porast nasilja

Haiti već neko vreme prolazi kroz političku nestabilnost i podelu, kao i porast nasilja bandi.

Prošle nedelje u Port-o-Prensu, vođa bande Džimi Šerijse, koji je poznat pod nadimkom Barbekju (Roštilj), pokrenuo je ulične proteste protiv Moizove vlade, pozivajući ga da podnese ostavku.

"Žovanel mora da ide", rekao je Šerise novinarima tokom protesta. "Novi ljuditreba da vode ovu zemlju, a mi moramo da sedimo zajedno za stolom, da vodimo nacionalni dijalog kako bismo mogli da redefinišemo ovu zemlju".

Želeći da uveri naciju, Žozep je apelovao na spokoj. "Ostanite pribrani. Nacija je bezbedna. Potražimo harmoniju", rekao je.

Edmond je ponovio tu poruku tokom brifinga sa novinarima.

"Nasilje nije odgovor. U tome nema budućnosti", rekao je.

Matiado Vilm iz Port-o-Prensa, dopisnica iz Ujedinjenih nacija Margaret Bešir, dopisnica sa Kapitol Hila Ketrin Gipson i dopisnica iz Bele kuće Petsi Vidakusvara učestvovali su u pisanju ovog izveštaja, koji uključuje i neke informacije Asošijeted presa i Agencje Frans pres.
XS
SM
MD
LG