Linkovi

Pentagon identifikovao osumnjičene za ubistvo predsednika Haitija koji su dobili vojnu obuku u SAD


Vojska na ulicama Port o Prensa posle ubistva predsednika
Vojska na ulicama Port o Prensa posle ubistva predsednika

Najmanje sedmorica državljana Kolumbije, koje su vlasti Haitija uhapsile zbog ubistva predsednika Žovenela Moiza, prošla su vojnu ili policijsku obuku u Sjedinjenim Državama.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je za Glas Amerike da su sva sedmorica bili članovi vojske Kolumbije u vreme obuke.

“Pojedinci su bili izabrani za niz treninga koji su održani kako u Kolumbiji tako i u Sjedinjenim Državama između 2001. i 2015", rekao je taj zvaničnik. "Dobijali su obuku, na primer, iz različitih vrsta vojnog liderstva i profesionalnog razvoja, obuku za pružanje hitne medicinske pomoći ili održavanja helikoptera, a takođe su prisustvovali seminarima o borbi protiv trgovine narkoticima i borbe protiv terorizma".

Zvaničnik je izjavio da i Stejt department i Sekretarijat za odbranu nastavljaju reviziju svojih dokumenata da bi ustanovili da li još neki od osumnjičenih za ubistvo imaju veze sa SAD.

Njihovo navodno učešće u ovom incidentu je u oštroj suprotnosti sa izuzetnim ponašanjem stotina hiljada stranih vojnih studenata koji su u proteklih 40 godina učestvovali u američkim programima obuke", rekao je zvaničnik za Glas Amerike.

Prema navodima Pentagona, Sekretarijat za odbranu organizuje obuke za hiljade vojnika iz Južne Amerike, Centralne Amerike i Kariba svake godine.

Šef policije Haitija Leon Šarl kazao je da je uhapšeno 18 Kolumbijaca u vezi sa ubistvom predsednika.

Predsednik SAD Džo Bajden je rekao da ne želi vojno da se meša u situaciju na Haitiju, ali da će SAD poslati vojnike kako bi čuvali ambasadu. Zvaničnii sa Haitija zatražili su da amerićki vojnici dođu u zemlju, a isti zahtev upućen je i UN.

Žovanel Moiz ubijen je u svojoj kući 7. jula, a njegova supruga Martin je ranjena i oporavlja se u bolnici u Majamiju.

Huan Gonzales, član Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, koji je obišao Port o Prens posle likvidacije, za Glas Amerike je otkrio kako SAD pomažu u istrazi.

"Za sada su na terenu osmorica agenata FBI. Tu su i predstavnici Sekretarijta za unutrašnju bezbednost, koji pomažu da se otkrije oružje, pronađu mobilni telefoni, sve što je potrebno da se potpuno razotkrije ko je odgovoran za ubistvo".

Haićanska policija za sada je uhapsila dvojicu Amerikanaca poreklom sa Haitija, a Gonzales kaže da su SAD spremne da im sude ako su krivi. Dodaje da u istrazi sarađuje i policija sa Floride, odakle su dvojica Amerikanaca.

Najveći broj uhapšenih su Kolumbijci, a ministarka spoljnih poslova te zemlje Marta Lusija Ramirez je rekla da kolumbijska vlada radi na tome da identifikuje počinioce ubistva.

Šef obezbeđenja predsedničke palate Dimitri Herard uhapšen je i ostaće u pritvoru dok ga ne ispitaju u istrazi, rekao je šef policije. Dodao je da se trenutno ispituje 23 osumnjičenih - dvojica Amerikanaca, trojica Haićana i 18 Kolumbijaca. Trojica osumnjičenih su ubijeni.

Haiti sada pokušava da izađe iz političke krize i imenuje novog predsednika, o čemu će se odlučivati u subotu.

SAD podržavaju inkluzivnu i stabilnu vladu Haitija, rekla je za Glas Amerike Lora Lokman iz Stejt departmenta.

Gonzales kaže da je na Haitiju, a ne na Vašingtonu da reši probleme.

"Institucije na Haitiju su prilično urušene, protekle godine Moiz je vladao dekretom, a u ovom momentu se vidi i koliko je nejasna uloga zakonodavne vlasti i to je problem", zaključuje on.

XS
SM
MD
LG