Linkovi

Udovica predsednika Haitija: Hteli su da ubiju njegovu ideologiju


Ubijeni predsednik Žovanel Moiz i njegova supruga Martin 2018.
Ubijeni predsednik Žovanel Moiz i njegova supruga Martin 2018.

Ubice predsednika Haitija Žovanela Moiza htele su da "ubiju njegov san, viziju, ideologiju", kazala je supruga ubijenog lidera Martin Moiz u svom prvom obraćanju od likvidacije.

Martin Moiz se nalazi u bolnici u Majamiju jer je ranjena, a u audio poruci na kreolskom, opisala je detalje događaja te noći.

"Za tren oka, plaćene ubice su ušle u našu kuću i izrešetale mog supruga mecima, bez šanse da im bilo šta kaže. Bogu hvala, ja sam živa. Volim svog supruga Žovanela, sa njim sam se 25 godina borila kroz život, i onda ga odjednom plaćene ubice izrešetaju".

Moiz je ubijen u spavaćoj sobi, a u njega su ispaljene desetine metaka.

"Morate da budete ozloglašeni kriminalac da biste ubili predsednika kakav je Žovanel Moiz nekažnjeno, i da mu niste ni dali šansu da govori".

Haićanska policija za ubistvo je osumnjičila 28-članu grupu, ali još nije jasno ko je unajmio da ubije predsednika i zašto. Neki članovi grupe su u bekstvu, a čine je Kolumbijci i dvojica američkih državljana.

Moiz je bio na vlasti od februara 2017. i dugo se supočavao sa protestima, zahtevima da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju, loše upravljanje ekonomijom i konsolidacijom moći.

Često je razgovarao sa političkim protivnicima, ali i oligarsima koji su uzrokovali nemire i koji su smatrali da pokušaji predsednika da reorganizuje vladu i reformiše Haiti, nisu u njihovom interesu.

"Znate protiv čega se predsednik borio. Ovi ljudi su unajmljeni da ubiju predsednika i njegovu porodicu zbog projekata izgradnje puteva, obezbeđivanja pijaće vode, organizacije referenduma i izbora", kaže Martin Moiz. "Oni koji su ga ubli su iza rešetaka. Ali, ima i drugih plaćenika koji hoće da ubiju njegovu ideologiju, viziju i san".

Džimi Šerzije, lider jedne od najmoćnijih bandi, najavio je ulične proteste jer za smrt predsednika krivi policiju i opoziciju.

"Ovo je nacionalna i internacionalna zavera protiv naroda Haitija. Mobilisaćemo bazu i izaći na ulice, tražimo da se otkrije istina o likvidaciji".

Vlasti na Haitiju i dalje ne znaju moiv ubistva.

Od 28-člane grupe uhapšeno je 17 članova, trojica su ubijena, a osmorica u bekstvu.

Kolumbijska policija je saopštila da je umešano najmanje 13 bivših kolumbijskih vojnika.

Stejt department i dalje nije potvrdio navode o umešanosti dvojice američkih državljana. Agenti FBI i Sekretarijata za unutrašnju bezbednost putuju na Haiti kako bi pomogli u istrazi.

XS
SM
MD
LG