Linkovi

Policija Haitija uhapsila osumnjičene koji se dovode u vezu sa mogućim naručiocima atentata


Naoružani policajci tokom potrage za osumnjičenima za ubistvo predsednika Haitija Žovanela Moiza, u Port-o-Prensu, 8. jula 2021.
Naoružani policajci tokom potrage za osumnjičenima za ubistvo predsednika Haitija Žovanela Moiza, u Port-o-Prensu, 8. jula 2021.

Šef nacionalne policije Haitija rekao je da su vlasti u nedelju uhapsile jednog Haićanina koji je u junu doleteo privatnim avionom u zemlju i - prema navodima policije - sarađivao sa organizatorima i osumnjičenim za ubistvo predsednika Žovenela Moiza.

Šef policije Lion Šarl identifikovao je tog čoveka kao Kristijana Emanuela Sanona i rekao da je putovao na Haiti sa političkim ciljevima.

Šarl je rekao da su Sanona pratili angažovani čuvari koji su na početku imali misiju da zaštite Sanona, ali koji su naknadno dobili zadatak da ga uhapse.

Šef policije je takođe rekao da je nakon Moizovog ubistva prošle nedelje jedan od osumnjičenih napadača nazvao Sanona, a da je Sanon pozvao dvoje još neimenovanih ljudi koje policija smatra nalogodavcima ubistva.

Šarl je rekao da je policija uhapsila 18 Kolumbijaca i trojicu Haićana u vezi s atentatom, kao i da se veruje da je još najmanje pet osoba na slobodi.

Rekao je da je policija posle ispitivanja pritvorenika verovala da je barem neke od osumnjičenih angažovala kompanija CTU Sekjuriti sa sedištem u Majamiju.

U Moiza je u sredu rano ujutro pucano u njegovom domu u Port-o-Prensu, glavnom gradu Haitija. Njegova supruga Martin Moize teško je ranjena u napadu i odvedena je u Majami na lečenje.

Sjedinjene Države su u nedelju poslale tehnički tim na Haiti da proceni bezbednosne i druge potrebe te zemlje. Deo tima je i osoblje iz Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Sjedinjene Države su ranije odbile zahtev Haitija da pošalju svoje trupe kako bi ugušile sporadično nasilje koje je povezano sa atentatom.

Zvaničnik Badenove administracije rekao je da će se SAD takođe konsultovati sa svojim regionalnim partnerima u vezi s previranjima na Haitiju, kao i sa Ujedinjenim nacijama.

U izveštaju su korišćene neke infomacije Rojtersa, Asošijeted presa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG