Linkovi

Skoro 1.300 poginulih u zemljotresu na Haitiju


Broj žrtava na Haitiju raste
Broj žrtava na Haitiju raste

Broj mrtvih u zemljotresu na Haitiju porastao je na 1.297, a povređeno je 5.700 ljudi, saopštila je civilna zaštita te zemlje. Bolnice nemaju mesta da prime sve povređene.

Nastavlja se i potraga za nestalima posle zemljotresa magnitude 7,2 koji je potresao Haiti u subotu ujutru. Spasioci su u trci sa vremenom da pronađu preživele u ruševinama pre dolaska tropske oluje Grejs.

Hiljade ljudi ostalo je bez krova and glavom. Preživeli u nekim oblastima morali su da pronađu sklonište na ulicama ili fudbalskim stadionima.

Situacija bi uskoro mogla da se još pogorša sa dolaskom oluje Grejs, za koju se predviđa da će stići do Haitija u ponedeljak uveče, kada se očekuju poplave I klizišta. Američki nacionalni centar za upozoravanje na uragane predviđa 10 do 20 santimetara kiše na Haitiju i Dominikanskoj republici.

Zemljotres je pogodio jugozapadni deo najsiromašnije zemlje zapadne hemisfere, a neki gradovi su potpuno sravnjeni sa zemljom. Prirodna katastrofa je najnovije stradanje Haićana koje je već teško pogodila pandemija koronavirusa, attentat na predsednika i talas nasilja kriminalnih bandi.

Epicentar zemljotresa bio je na 125 kilometara zapadno od prestonice Port-o-Prensa, saopštio je američki Geološki zavod. Naknadni potresi nastavili su se u nedelju.

Premijer Arijel Anri proglasio je jednomesečno vanredno stanje u celoj zemlji. Bivši senator iznajmio je privatni avion da povređene iz grada Les Kajes prebaci u Port-o-Prens kako bi im se ukazala medicinska pomoć.

XS
SM
MD
LG