Linkovi

Haos u Venecueli zbog nestanka struje


Karakas u mraku

Nestanci struje i prekid komunikacija u Venecueli produbuli su krizu u toj zemlji - ugrozili pacijente u bolnicama, doveli do zatvaranja škola i radnji i izolovali stanovnike od porodica i prijatelja.

Pojedini delovi Karakasa su dobili struju gotovo 24 sata nakon što su se svetla ugasila, a internet i telefoni prestali da rade, ali je nekoliko gusto naseljenih gradova i dalje u mraku.

“Očajna sam", kazala je 39-godišnja službenica Marija Izabel Garsija koja ne može da kupi hranu za troje dece, jer nije mogla da podigne novac iz banke.

Konferencija za novinare u Stejt departmentu o Venecueli:

US Preparing for Long Struggle to Oust Venezuelan Leader
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Nestanci struje samo su pogoršali već tešku situaciju u Venecueli, u kojoj se zaoštravaju politička i ekonomska kriza.

Venecuelanci su navikli na prekide u snabdevanju električnom energijom, ali je poslednji pogodio gotovo sve delove zemlje, nekada najbogatije u Latinskoj Americi, sa sada ophrvane nestašicama i hiperinflacijom koja će ove godine dostići 10 miliona odsto. Desetina populacije Venecuele napustila je zemlju poslednjih godina.

Zbog nestanka struje, preminulo je najmanje dvoje dece u bolnicama.

Karakas, Venecuela posle nestanka struje
Karakas, Venecuela posle nestanka struje

Ko je kriv za nestanak struje?

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je za situaciju okrivio "imperijalističke Sjedinjene Država i opozicionog lidera Huana Gvaida, koji je istakao da su uzrok korupcija i loše upravljanje zbog kojih je elektro sistem u raspadu.

Gvaido, samoproglašeni prelazni predsednik Venecuele, vratio se u ponedeljak u zemlju sa turneje po Latinskoj Americi da bi izvršio pritisak na Madura da ode s vlasti. Gvaido je zatražio i održavanje novih protesta u subotu, a na održavanje kontra protesta je pozvao i Maduro.

Ekonomski problemi u Venecueli će se verovatno pogoršati zbog sankcija koje su Sjedinjene Države uvele državnoj naftnoj kompaniji, u okviru napora da se Maduro zbaci s vlasti. SAD i još oko 50 zemalja priznaju Gvaida za prelaznog predsednika Venecuele, dok Maduro ima podršku Rusije i Kube.

Američki državni sekretar Majk Pompeo poručio je da je Maduro jedini koji snosi krivicu za aktuelnu situaciju.

"Madurova politika donosi samo mrak. Nema hrane. Nema lekova. Sada nema ni struje. Posle toga neće biti ni Madura", napisao je Pompeo na društvenim medijima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG